[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Andrei Năstase: Voi merge, alături de colegii mei şi de toţi cei care vor cu adevărat să schimbăm lucrurile în ţară, până la capăt!
7 Martie

În cadrul unui interviu acordat pentru www.curentul.md, Andrei Năstase, liderul Platformei DA, a vorbit despre candidatura sa la prezidenţiale, despre posibila coaliţie dintre PSRM şi PDM, despre alegerile din Hânceşti, despre alte lucruri importante. 

C: Dle Năstase, PDA a decis înaintarea candidaturii Dvs. la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Ce stă la baza acestei decizii?       

A.N.: Noi pornim de la dorinţa de a-l învinge pe Igor Dodon. Ţin să vă amintesc şi cu această ocazie că 4 martie este ziua în care, în 2016, am lansat ideea unui candidat unic al forţelor naţionale şi pro-europene pentru a-l putea învinge pe Igor Dodon. Eu şi Platforma DA am militat pentru acel deziderat în 2016, am militat şi în ultimele 4 luni de zile.

De asemenea, ţin să amintesc că Platforma DA este cea care a muncit pentru strângerea celor peste 400 000 de semnături pentru modificarea Constituţiei, aşa încât Preşedintele Republicii Moldova să poată fi ales de către cetăţenii ţării, prin vot direct. Noi, cei din Platforma DA, suntem cei care nu avem nici un dram de egoism atunci când vorbim despre misiunea publică pe care o avem şi am demonstrat acest lucru prin acţiuni concrete.

În 2016, m-am retras din cursa prezidenţială pentru a maximiza şansele candidatului pro-european. Nu s-a câştigat Preşedinţia, a pierdut poporul Republicii Moldova. Eu sunt cel care a demonstrat cu modestie o consecvenţă principială de care avem atât de mare nevoie şi în acest an.

Câştigarea alegerilor prezidenţiale nu reprezintă un scop în sine, ci un mijloc prin care putem atinge obiectivele deziderat ale Platformei DA: libertate, dreptate, stat de drept, justiţie independentă, bunăstare, viaţă mai bună, reîntregirea familiilor noastre aici, acasă!

C: De ce are Moldova nevoie cel mai mult acum?

A.N.: Avem nevoie de un proiect de tara, de o construcţie care să integreze toate elementele sociale şi economice ce pot transforma Republica Moldova într-o ţară în care să vrei să trăieşti. Dar acest lucru îl poţi avea doar fiind cu adevărat ataşat unor valori fundamentale. Dacă pot rezuma în câteva cuvinte întreaga noastră muncă, activitatea noastră civică şi politică, acestea ar fi: Moldova, adevăr, demnitate, cinste, consecvenţă. Nu există nici un exemplu care să ne invalideze modestia şi credinţa cu care noi muncim pentru Moldova şi pentru oamenii ei!

C: Ce credeţi despre posibila coaliţie PSRM-PDM?

A.N.: Aici eu aş formula câteva întrebări de principiu. De ce parlamentarilor din Partidul Democrat le este mai comod să facă o alianţă cu PSRM decât cu PDA sau PAS? De ce domnul Filip sau domnul Diacov pot lucra mai bine cu Dodon şi cu Chicu, şi nu pot face o alianţă cu Dinu Plângău, Liviu Vovc, Inga Grigoriu sau colegii din PAS? Sunt întrebări la care oamenii ţării trebuie să caute singuri răspuns.

PD-ul va trebui să se hotărască ce vrea să facă pentru Moldova. Sau împotriva ei! Lângă PSRM nu poţi face altceva decât să te murdăreşti. Cum poţi pretinde că eşti doctrinar pro-european, când sprijini, prin votul tău, pe cineva care proiectează un soi de neutralitate care nu face altceva decât să izoleze Moldova de întreaga Uniune Europeana?

De unde îşi ia mandat Filip şi Diacov ca să gireze, prin acţiunile lor, alianţa cu PSRM? De la oameni? Care sunt aceştia? Electoratul PD este unul pro-rus, este unul care sprijină integrarea Moldovei în Uniunea Economică Asiatică, este unul care este de acord cu aserţiunile incredibile ale ministrului de Externe? Electoratul PD-ului, primarii PD-ului, toţi, fără excepţii, sunt de acord să-l sprijine pe Dodon? Cine şi ce are de câştigat din această poveste?

C: Dar şi blocul ACUM a guvernat împreună cu PSRM. De ce nu ar face-o şi PDM?   

A.N.: PAS şi PDA nu au susţinut un guvern PSRM, dimpotrivă. PD face exact invers, iar acest lucru compromite partidul, în integralitatea. Cei din PD trebuie să înţeleagă ce urmează pentru ei. Atenţie, vorbesc despre PD-ul fără Plahotniuc, despre un PD care vrea cu adevărat să se reformeze. Nu se poate reforma decât asumând cu adevărat un parcurs european, prin fapte, nu prin vorbe. Parcă acesta era sloganul lor.

C: Aţi pledat în permanenţă pentru tragerea la răspundere a exponenţilor fostei guvernări. Sunteţi mulţumit de cum se mişcă lucrurile în direcţia respectivă?       

A.N.: Paradoxul care stăpâneşte viaţa politică este uluitor. Din toamnă şi până acum nu s-a mişcat nici o filă din marile dosare care trebuie duse la bun sfârşit. Nu ştiu ce face Procuratura Generală, nu ştiu ce face procurorul general. Cu ce se ocupă, de ce este atâta linişte în condiţiile în care sunt atât de multe de făcut? Care este numele celor chemaţi la audieri în dosarul uzurpării de stat, în dosarul trădării de patrie, în dosarul finanţărilor externe ale PSRM? Se fac audieri? Nu, nu se fac! Este o linişte aproape mormântală!

Am citit cu atenţie, în presă, discursul noului procuror general. Îşi doreşte cu adevărat o reformă a procuraturii sau nu? Ce are de gând să facă în acest sens? Procurorul general se află în slujba poporului Republicii Moldova, iar datoria lui este să ducă la bun sfârşit cauze penale extrem de importante. Este obligat să finalizeze dosarele importante în acest an, deoarece în acest an sunt alegeri prezidenţiale. Nu după, ci înainte trebuie să rezolve aceste dosare. Trebuie să aflăm ce s-a întâmplat, să ştim dacă cei care vor candida au încălcat legea sau nu.

C: Ce veţi face în continuare?

A.N.: Eu şi colegii mei vom face ceea ce am făcut şi până l-am dat jos pe Plahotniuc – vom spune cu glas tare tot ce trebuie spus.

Oamenii sunt încă stăpâniţi de teamă, funcţionarii publici sunt captivii unui ciudat sentiment al dependenţei de putere. Trebuie să ne eliberăm cu toţii şi să înţelegem că nu vom putea schimba nimic, dacă nu facem fiecare câte ceva în acest sens.

Schimbarea nu vine doar de la Năstase, Slusari, Platforma DA. Schimbarea o facem împreună, asumat şi determinaţi să facem în aşa fel încât aceasta să fie ireversibilă.

Voi merge, alături de colegii mei şi de toţi cei care vor cu adevărat să schimbăm lucrurile în ţară, până la capăt. Nu vom face nici un fel de greşeli, vom spune adevărul şi vom lupta pentru acesta.

C: În opinia Dvs., cine va câştiga la Hânceşti? 

A.N.: La Hânceşti va câştiga omul pe care-l vor vota cetăţenii. Din păcate, nu s-a dorit nici la Hânceşti identificarea unui candidat unic. Cine câştigă din toate aceste ezitări? PSRM şi Igor Dodon. Cine pierde? Cetăţeanul!

C: Ce credeţi despre sondaje? 

A.N.: Sondajele sunt cel mai puternic instrument de manipulare publică. Cât de real poate fi un sondaj în care Şor se bucură de mai mare încredere decât mine? Ce am făcut eu pentru oameni şi pentru Moldova şi ce a făcut Şor împotriva oamenilor şi împotriva Moldovei? Este o mostră incredibilă de manipulare publică.

C: Cum se va poziţiona PDA în continuare?

A.N.: PDA este datoare Moldovei şi îşi va duce la bun sfârşit misiunea pe care şi-a asumat-o încă de la înfiinţare. Suntem datori să găsim cele mai bune soluţii pentru ţară şi asta vom face!

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților