Programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) oferă asistență Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) pentru a impulsiona activitatea Agenției Feroviare din Republica Moldova. În acest context, programul USAID acordă suport la stabilirea funcționalității Agenției Feroviare și accelerarea reformei sectorului transportului feroviar din Republica Moldova deschis competiției pe întreaga rețea feroviară și adaptat pentru integrarea în rețeaua feroviară a UE.
Necesitatea creării unei Agenții Feroviare competente și performante pentru modernizarea sectorului transportului feroviar este imperioasă. Căile ferate tradiționale, structurate ca entități cu reguli rigide, limitate la rețele naționale izolate de numeroase bariere tehnice, comerciale sau operaționale, funcționând ca monopoluri pe piața transporturilor, nu mai pot satisface cerințele pieței integrate actuale. Clienții solicită servicii de transport prompte și de calitate superioară ca parte a lanțurilor logistice globale, cerințe ce nu pot fi îndeplinite de modelul actual.
Astfel, USAID MISRA urmare a analizei situației actuale din sectorul feroviar, a formulat mai multe recomandări pentru un cadru juridic și operațional inițial, astfel încât să răspundă adecvat la cerințele pieței de transport și să fie funcțională înainte de momentul aderării Republicii Moldova la UE, prezentate în cadrul unei ședințe de lucru cu reprezentanții MIDR. Implementarea acestor recomandări vor ajuta MIDR să alinieze eforturile de dezvoltare a sectorului feroviar din Moldova la cadrul european.
Mircea Păscăluță, secretar de stat în domeniul transportului în cadrul MIDR, a accentuat că funcționalitatea Agenției Feroviare este o prioritate mai ales acum, când Republica Moldova a devenit stat candidat, iar necesitatea integrării infrastructurii transportului în rețele europene este pe agenda negocierilor cu UE. ”Mai ales că fortificarea sectorului transportului feroviar va permite atragerea de noi investiții în economia țării”, a punctat secretarul de stat al MIDR.
Chiar dacă Agenția Feroviară a fost instituită în 2022, conform Hotărârii Guvernului, lansarea autorității în deplină funcționalitate întârzie, deoarece este o autoritate nouă în experiența Moldovei și sunt multiple provocări. În acest context a fost efectuată o radiografie a situație curente legată de crearea Agenției Feroviare și alinierea acestor eforturi la angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere RM–UE.
Agenția Feroviară urmează să dețină un rol esențial în supravegherea și reglementarea transportului feroviar din Republica Moldova. Noua structură fiind responsabilă de supravegherea și acordarea de autorizații pentru transportul feroviar, autorizații și certificate de siguranță, precum și permise pentru mecanicii de locomotive. De asemenea, are responsabilitatea de a asigura funcționarea corectă a subsistemelor structurale care compun rețeaua feroviară, verificând respectarea standardelor esențiale în exploatare și întreținere, și de a gestiona înregistrarea și circulația vehiculelor feroviare.
De altfel, principiile Uniunea Europeană pentru dezvoltarea pieței unice sunt libertatea de circulație a mărfurilor, persoanelor, serviciilor și capitalului. Astfel, legislația comunitară stabilește direcții clare pentru dezvoltarea unui sistem de transport feroviar deschis competiției pe întreaga rețea feroviară a UE, prin administrarea independentă a infrastructurii față de operarea serviciilor de transport pentru a asigura accesul liber pentru toți operatorii licențiați pe întreaga rețea feroviară și licențierea mai multor operatori feroviari (de stat sau privați) care să ofere servicii de transport în competiție pe o piață libera.
În acest context, este evidentă necesitatea de elaborare a cadrului legal și operațional necesar pentru funcționarea eficientă a Agenției Feroviare, inclusiv definirea precisă a sarcinilor Agenției, alocarea acestora pe compartimente specifice, stabilirea unui sistem clar de tarife pentru eliberarea de autorizații și certificări, efectuarea de inspecții, prestarea altor servicii conform atribuțiilor, asigurând un sistem feroviar sigur și eficient în Republica Moldova.