[ X ]
[ X ]
[ X ]
Turneul de Șah “Turnul Alb” a fost inaugurat de Dodon și Karpov
21 Martie

Turneul Naţional la șah între echipele şcolare “Turnul Alb” a fost inaugurat astăzi. La eveniment au participat președintele Federației de Șah a RM, Igor Dodon, deputat, și Anatoli Karpov, multiplu campion al URSS, Europei şi lumii la şah, mare maestru internaţional, vine în Moldova la invitaţia Federaţiei de Şah a Republicii Moldova, informează CURENTUL.

Igor Dodon a menționat că în premieră este deschis turneul “Turnul Alb”, un acord în acest sens, fiind semnat anul trecut.

“Aceasta este o oportunitate bună pentru elevi de a se cunoaște și de a-și întâlni pritenii, dar este și  o bună posibilitate pentru a-și arată talentul în șah, nu doar în țară și țările CSI, dar și mai departe”, a declarat președintele Federației.

La rîndul său, Anatoli Carp a amintit că clubul de șah a fost deschis la inițiativa sa, și chiar dacă erau probleme diverse, s-a reușit.

“Aveți o programă unică în școală care vă pregătește pentru reușite. Șahul este un sport foarte benefic pentru sănătate și dezvoltarea personală. Sunt sigur că participarea constantă la competiții vă va ajută să ajungeți campioni sau cel puțin veți primi acele capacități, pe care alții nu le vor reuși”, a explicat campionul.

Totodată, Anatoli Karpov va susţine un simultan de şah.

Precizăm că: Anatoli Karpov s-a născut la 23 mai 1951, în localitatea Zlatoust şi a fost admis, la vârsta de 12 ani, la cea mai mare şcoală de şah din fosta Uniune Sovietică, „Mihai Botvinnik” de la Moscova. După numai trei ani petrecuţi la şcoala lui Botvinnik, Karpov a devenit maestru naţional. La 16 ani a cucerit titlul de campion european de juniori, iar în anul 1969, la vârsta de 18 ani, îl obţine pe cel de campion mondial şi devine maestru internaţional. A deţinut titlul de campion mondial în perioada 1975-1985, şi în perioada 1993-1999.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților