[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Pavel Ciobanu: Fotbalul moldovenesc a avut o prestație remarcabilă în 2013
15 Ianuarie

Președintele Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Pavel Ciobanu, a acordat un interviu portalului CURENTUL în care a vorbit despre anul fotbalistic 2013, evoluţia echipei naţionale de fotbal în ultimii ani, prestaţia antrenorului, Ion Caras, de ce e nevoie pentru ca echipa națională a Moldovei să se califice la un campionat european sau mondial de fotbal, care ar fi formula optimă a campionatului intern după numărul de echipe etc.

C: Cum a fost anul fotbalistic 2013, în opinia Dvs.?

P.C.: Pentru Moldova a fost un an bun, în comparaţie cu anii precedenți. Echipele de club au jucat mai bine, rating-ul cluburilor în Europa a crescut. „Sheriff” a jucat în grupele Europa League, au jucat bine şi „Dacia” și „Milsami”. Echipele naționale au avut o evoluție bună față de anii precedenți. Așteptăm cu nerăbdare tragerea la sorți care va fi în februarie, să vedem care vor fi adversarii noștri în continuare.

Mă bucură echipa de tineret, condusă de Alexandru Curtianu, care se află pe locul doi în grupa sa preliminară, după Anglia. Totodată, se dezvoltă și fotbalul de plajă, futzalul. Ceea ce ține de infrastructură, este un progres evident: s-au construit terenuri cu iarbă artificială, în special la sate, s-au construit stadioane mari cu iarbă artificială. Acum sîntem aproape de finisarea construcției unei arene de futzal cu capacitatea de 1300 locuri – ea va fi gata în vara acestui an. Aceasta ne va permite să organizăm campionatul european, care va fi un turneu foarte prestigios pentru țara noastră şi se va organiza la noi în premieră. Ne bucură faptul că ne apropiem de elită, de nivelul țărilor care au tradiţii bogate în fotbal.

C: Ce Va surprins plăcut în 2013 și ce Va decepționat?

P.C.: M-a surprins buna evoluție a echipei „Milsami” în cupele europene. Băieţii au jucat cu echipe foarte puternice. De asemenea, aş menţiona la acest capitol Congresul Federației, care a stabilit cursul spre dezvoltarea fotbalului din țară. Totodată, m-a decepționat starea financiară a echipei naționale, care și acum are ceva probleme în acest sens, dar sper că se vor rezolva.

C: Cum ați caracteriza evoluția echipei naționale în ultimii ani, dar și rezulatatele antrenorului Ion Caras?

P.C.: Antrenorilor li se oferită 4 ani de zile pentru a demonstra performanțe, deoarece în primii doi ani jucătorii echipei și antrenorul abia încep a se cunoaște. La început nu erau rezultate, însă, pînă la final, Dlui a studiat fiecare jucător în parte, a creat un colectiv unit și au apărut și rezultate. Sînt foarte bucuros că membrii executivului au hotărît să-i oferim lui Ion Caras şansa de a fi în continuare la cîrma echipei naţionale de fotbal.

C: De ce e nevoie pentru ca echipa națională a Moldovei să se califice la un campionat european sau mondial de fotbal?

P.C.: În primul rînd, trebuie să ai și puțin noroc. Nu depinde doar de antrenor, dar și de jucători, de încrederea în propriile puteri, aşa cum au jucătorii din Anglia și Brazilia. Jucătorilor noștri cred că nu le ajunge o stare psihologică mai bună, încredere în forțele proprii și stare de spirit.

C: Ce trebuie de făcut ca, campionatul Moldovei de fotbal să fie mai puternic? Care ar fi formula optimă a acestui campionat după numărul de echipe?

P.C.: Ar fi bine să fie 16 echipe şi de jucat în două cercuri. Însă, noi trebuie să ţinem cont de specificul din țara noastră, de starea economică a țării și a echipelor.

C: Se merită de investit în fotbal în Moldova?

P.C.: Se merită. La noi sînt jucători cu un mare potenţial, fapt ce ne bucură, dar în ei trebuie de investit.

C: Ce părere aveți despre impresarii sportivi, în special cei ai fotbaliștilor?

P.C.: La început ei au făcut un lucru foarte mare pentru că fotbaliștii nu puteau duce tratative cu alte echipe. Zece ani în urmă au jucat un rol foarte important şi au ajutat ca țara noastră să pătrundă pe arenele internaționale. Însă FIFA pune acum întrebarea ca impresarii să dispară, iar cluburile să vîndă singure jucătorii lor.

C: Dacă aţi pleca din funcţia actuală, cu ce V-aţi ocupa?

P.C.: E greu de spus, dar sigur că voi rămîne în fotbal. Nu știu în ce calitate, dar presupun că voi fi antrenor pentru copii.

C: Sînteți o personalitate cunoscută în Moldova și, la sigur, politicienii s-au interesat de Dvs. Ați primit careva oferte de a face politică de-a lungul anilor? În ce condiţii aţi accepta să veniţi în politică?

P.C.: Niciodată nu am primit nici o ofertă. Statutul Federației Moldovenești de Fotbal și poziţia mea personală exclude posibilitatea să mă implic în politică. Îmi fac datoria de cetățean mergînd la vot, dar nu sînt membru nici unuia din partide. Nu aș accepta în nici o condiție să mă implic în politică, deoarece nu ține de competența mea – în afară de fotbal nu m-am ocupat cu nimic.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților