[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Marina Tauber: Sper că în septembrie vom trece în grupa I a zonei Euro-Africane din Cupa Davis
29 Mai

În cadrul unui interviu pentru portalul CURENTUL, Preşedintele Federaţiei  de Tenis din RM (FTM), Marina Tauber a vorbit despre activitatea instituţiei pe care o conduce, despre sponsorii Federaţiei, cei mai de forţă tenismeni ai Moldovei, planurile de viitor, precum şi despre evenimentele importante pe care urmează să le organizeze în acest an FTM. 

C: Cum caracterizaţi activitatea Federaţiei Moldoveneşti de Tenis de pînă acum?

M.T.: Federația de Tenis din RM înregistrează pe parcursul ultimilor ani un progres, care consider eu este vizibil și care are un impact colosal asupra dezvoltării și popularizării tenisului de cîmp în Republica Moldova. Lucrurile însă au evoluat dificil și cu mari bariere. Pe fundalul evenimentelor tragice, în urma cărora a decedat D-nul Igor Țurcan – fostul Președinte FTM și a impasului ce a urmat imediat în urma întîmplării, pe fundalul zonei de risc în care se afla Federația, în baza regresului ce îl înregistra tenisul de cîmp pînă la moment – situația deveniseră tensionată, iar șansele de succes practic lipseau. Eram izolați și împiedicați din toate inițiativele ce încercam să le setăm. Spre marele nostru noroc, însă nimic din ce s-a întîmplat nu a oprit entuziasmul, încrederea și susținerea sportivilor și părinților pentru care tenisul reprezenta o lume întreagă.

Astfel, trecînd peste reputația deteriorată și tensiunea creată în jurul Federației am început a construi din temelii noua istorie a tenisului național. Spre marea noastră mîndrie procesul a evoluat rapid și cu rezultate evidente.

Acest fapt s-a datorat eforturilor colosale depuse în această direcție, dar mai ales talentului și potențialului sportivilor naționali care sînt generatorii tuturor succeselor noastre. Din cele mai reprezentative progrese putem indica ascendența echipei naționale și a țării noastre în cadrul Cupei Davis,  poziționarea record în clasamentul ATP a tenismanului nr. 1 al RM – Radu Albot, medalia de bronz la Festivalul Olimpic pentru juniori, și multe alte succese înscrise de tenismenii naționali atît la seniori cît și la juniori. Prin prisma tuturor succeselor și progreselor, în pofida greutăților și a insuficiențelor, FTM a reușit și continuă asiduu să lucreze la o imagine impecabilă întărită de rezultate și performanțe înscrise în istoria tenisului național în premieră absolută.

IMG_8784C: Susţine statul instituţia pe care o conduceţi? Alocă destui bani pentru activităţile pe care le desfăşuraţi? Aveţi şi surse alternative? Dacă da – care sînt ele?

M.T.: Cu o deosebită recunoștință putem afirma că activitatea Federației de Tenis din RM beneficiază la moment și este susținută de cele mai importante structuri de stat: Guvernul RM, Primăria mun. Chișinău, Ministerul Tineretului și Sportului, Comitetul Național Olimpic și Sportiv al RM, precum și de alte organe statale.

Ne dăm bine seama că nu sîntem unica Federație și că tot ajutorul trebuie repartizat echidistant între structurile de profil similare, ceea ce des duce la deficiențe în îndeplinirea sarcinilor setate. Mai ales că nivelul pe care ni-l propunem și încercăm să-l atingem este conformat la standardele internaționale. Dacă e să aducem un exemplu elocvent – cel mai potrivit ar fi organizarea și desfășurarea în R. Moldova a Campionatului Mondial pe Echipe „Davis Cup” – un eveniment extrem de costisitor și care a solicitat implicații financiare enorme. Din păcate situația reală nu permite acoperirea tuturor cheltuielilor prin intermediul alocațiilor din partea organelor de stat. În pofida acestor neajunsuri, putem afirma că beneficiem de multă atenție , sprijin și suport din partea acestor structuri, fapt ce ne bucură și pentru care sîntem recunoscători.

În aceeași ordine de idei, doresc să menționez că suportul semnificativ care a stat la temelia renașterii Federației de Tenis din RM, a venit și continuă să fie oferit de către sponsorul general al FTM – D-nul Ilan Șor și structurile conduse de către D-nealui. Fiind alături de noi încă din prima zi, am beneficiat de sprijinul și susținerea necesară datorită cărora s-a ajuns la mai multe rezultate răsunătoare, fapt pentru care întreaga societate a tenisului național îi rămîne profund recunoscătoare.

Evident, beneficiem și de alte parteneriate și opțiuni de sponsorizare care reprezintă un ajutor extrem de important. În acest sens, doresc să menționez despre suportul acordat de către D-nul Vlad Filat care a susținut prioritar proiectul Cupa Davis în Moldova și mai ales echipa națională „Davis Cup” a RM. Membrii echipei naționale au beneficiat în repetate rînduri de premii bănești și de încurajările D-nului Filat, cea ce are o importanță majoră în motivația psihologică a sportivilor, dat fiind faptul că astfel, aceștia au simțit din plin susținerea și aprecierea potențialului și rezultatelor înscrise.

De asemenea, important de menționat este și parteneriatul cu mai multe companii și agenți economice care susțin activitatea de zi cu zi a Federației.

Cu toate acestea este mereu o provocare și un proces continuu de a căuta noi surse financiare pentru a alimenta progresul și scopurile ce ni le propunem.

C: Cine sînt cei mai buni tenismeni moldoveni ai momentului? Povestiţi-ne mai multe despre aceştia?

M.T.: Cu o deosebită mîndrie putem afirma la moment că tenisul de cîmp beneficiază de o generație puternică de sportivi pe toate categoriile de vîrstă. La seniori vorbim în primul rînd despre membrii lotului național: Radu Albot, Maxim Dubarenco, Andrei Ciumac – echipa stelară a RM la tenis, cei care ne-au dăruit atîtea emoții pozitive și puternice pe parcursul participării în ultimii doi ani în Cupa Davis. La Senioare pot menționa succesele și performanțele Iulie Helbet, Anastasiei Vdovenco, Ciobanu Daniela, precum și a Anastasiei Detiuc – cea care ne-a adus medalia de bronz de la Festivalul Olimpic. Cît despre juniori, sîntem și aici bucuroși să ne regăsim sportivii în clasamentele Top 100 și chiar Top 50 a Europei. Unii din cei mai promițători jucători la moment sînt Fărîmă Renata, Snitari Ilie (U12), Stamat Vitalia si Vitcov Alexandr (U14), Dancenco Valentina, Medvedcova Vlada, Zaincenco Alexandra, Cretu Cezar, Sosnovschi Adriana (U16), Matvievici Egor (U18)  și mulți alți sportivi talentați.

IMG_8801C: Ce evenimente de amploare urmează să organizeze FTM în acest an?

M.T.: Pe lîngă specificul sportiv pe care îl dezvoltă la agenda de zi cu zi, Federația de Tenis din RM acordă o mare atenție proiectelor sociale. În pofida insuficiențelor financiare cu care ne ciocnim zilnic, nu putem ignora problemele sociale din țară, iar în viziunea noastră – aceste aspecte se vor rezolva odată cu implicarea activă a tuturor entităților, vocea cărora poate fi auzită. Ne regăsim astfel în poziția în care prin eforturi depuse în plus, putem influența și contribui și noi la rîndul nostru la soluționarea acestor probleme. Astfel, avînd alături mai multe persoane mereu dispuse să contribuie la cauze nobile, Federația se implică din ce în ce mai des în proiecte caritabile. Din cele mai pronunțate inițiative în acest sens pot menționa turneele caritabile care le organizăm deja al doilea an: „Ladies Charity Tennis Cup” în 2013 și respectiv „Gentlemen’s Charity Tennis Cup” – care se promite a fi proiectul caritabil al anului 2014 din domeniul sportului. La turneu iau parte persoane publice din lumea politică, afaceristă și culturală, persoane cu suflet generos mereu predispuse la făurirea lucrurilor bune. Astfel, fondurile colectate vor fi direcționate spre amenajarea odăilor de joacă în mai multe spitale din țară. De asemenea, va fi organizată și o mare sărbătoare la finele turneului dedicată Zilei Internaționale a Copiilor, cu participarea unui număr mare de micuți din orfelinate, școli auxiliare și concurenții în turneu.

Urmează și două turnee mari naționale de anvergură Campionatul RM și Campionatul mun. Chișinău – organizate în această vară care vor reuni sportivi pe toate categoriile de vîrstă și toate probele – simplu, dublu și dublu-mixt.

În altă ordine de idei, ne-ar fi plăcut să avem ocazia să mai organizăm un eveniment Davis Cup în Moldova în septembrie, dar din păcate, în acest an meciurile Cupei Davis nu vor mai fi jucate acasă, finala urmînd să fie disputată în Danemarca. Anul trecut fiind la doar un pas distanță de clasarea în prima grupă a zonei Euro-Africane, am trecut cu mare greu peste înfrîngerea suportată în meciurile cu selecționata Portugaliei. În acest an, însă, sperăm cu determinare să reușim să învingem în Danemarca și să avansăm astfel în prima grupă unde vom putea concura cu selecționatele puternice ale Romîniei, Rusie ș.a.

C: Am observat că vă ocupaţi şi de caritate? Cît de des se întîmplă? Oferiţi-ne mai multe detalii despre Gentelmen’s Charity Tennis Cup. Cine sînt participanţii?

M.T.: La turneu urmează să participe persoane notorii ale țării din sfera politică, afaceristă și culturală, repetat menționez – oameni cu un suflet generos și cu o deschidere imensă spre a oferi bucurii celor mai puțin avantajați sau vulnerabili, în cazul nostru micuților din spitale. Am descoperit cu multă satisfacție receptivitatea acestora în a se implica activ și necondiționat în inițiativa noastră. Mai mult decît atît, proiectul a fost binecuvîntat și este susținut de către ÎPS Vladimir.

Competiția se promite a fi interesantă și strînsă. Cu toate acestea ne așteptăm la un eveniment plin de emoții pozitive prin prisma căruia să sensibilizăm un număr cît mai mare de oameni în a se implica activ în crearea lucrurilor bune pentru societatea în care trăim.

Este oarecum tristă situația că însuși sportul la momentul actual deseori lasă impresia unui act caritabil, mereu în căutare de ajutor și susținere. Această vulnerabilitate, consider eu, trebuie înlăturată, așa cum sportul și performanțele sportivilor sînt un element de bază în crearea imaginii pozitive a țării pe arenele internaționale, iar o națiune integră trebuie să beneficieze de cea mai bună reprezentanță în acest sens.

IMG_8795C: Cît se cîştigă din tenis? Tenismenii moldoveni fac averi din acest sport?

M.T.: Beneficiile financiare reale în lumea tenisului încep odată cu clasarea în Top 100 sau chiar Top 50 în clasamentul internațional. Pentru a atinge însă astfel de nivele, sportivii au nevoie de investiții constante și masive. Sportivii precum Radu Albot, care dispun de talent și care depun eforturi maximale pentru atingerea performanțelor se ciocnesc mult prea des cu dificultăți greu de controlat. Fiecare participare internațională implică cheltuieli enorme cum ar fi cazarea, alimentarea, echipamentul sportiv, sesiunile de antrenamente sau achitarea unui antrenor de calibru. Atît pentru Radu cît și pentru familia acestuia aceste aspecte  sînt extrem de dificile și în pofida eforturilor și implicării active a Federației și persoanelor dispuse să îl susțină, oricum este sesizabil acest fapt că volumul investițiilor pe care îl merită un sportiv atît de talentat nu este suficient pentru a cataliza succese și mai răsunătoare care să-i asigure în cel mai scurt timp independența și stabilitatea financiară, ca în rezultat acesta să se poată concentra doar la progresul carieristic într-un mediu favorabil.

C: Cum va evolua acest gen de sport în Moldova în următorii ani?

M.T.: Vrem să fim optimiști cînd spunem că așteptăm ca situația generală a sportului în Moldova să fie îmbunătățită în cel mai scurt timp. În rezultat acest progres va influența și tenisul. Direcția care ne-am propus-o este una corectă, dar ambițioasă. Am ales o abordare netradițională prin setarea obiectivelor mult prea înalte pentru situația curentă a Federației. Acest lucru a rezultat însă în cele mai frumoase realizări de pînă în prezent. Cupa Davis rămîne a fi mîndria noastră la moment, dat fiind faptul că acest proiect a fost desfășurat la cel mai înalt nivel, conform standardelor internaționale, iar important de menționat este acel fapt că pînă ce și țările puternic dezvoltate cu potențial mult mai mare și bugete ce întrec cu mult pe ale noastre, cedează la capitolul organizatoric în fața noastră.

Ne propunem să continuăm în aceeași manieră șirul realizărilor frumoase, aspirînd să dezvoltăm cu mult mai mare viteză și eficiență tenisul pentru juniori și copii. Ne dorim mai multe evenimente internaționale la noi acasă și mai multe participări pentru sportivii noștri pe arenele mondiale. În acest an, ne-a fost oferit dreptul de a organiza în Moldova încă un turneu internațional al seriei ITF U18. Planificăm să aplicăm și să obținem drepturi similare pentru organizarea turneelor europene U12, U14 și U16.

Nu mai puțin prioritar este să aducem în Moldova în cel mai scurt timp și conferințe europene și multe alte evenimente internaționale. În rezultat aspirăm să extindem geografia sportului nostru.

Cel mai important proiect la care se concentrează Federația maximal este, evident, construcția unei baze naționale de tenis după standardele internaționale.

IMG_8792C: Ce întreprindeţi pentru a atrage cît mai mulţi tineri să practice acest sport? Există astfel de condiţii?

M.T.: Avem mai multe cluburi, în mare parte private, dar de bună calitate. Cupa Davis a fost un mecanism extraordinar de eficient de promovare și propagare în rîndurile oamenilor și mai ales a tinerilor a tenisului de cîmp. Sportivii noștri de top –Radu Albot, Maxim Dubarenco au devenit simboluri demne de urmat, care reasigură cetățenii că posibilitățile de succes în acest domeniu sînt reale, influențînd astfel încrederea necesară pentru a alege un astfel de sport.

În scopul creării posibilităților reale pentru cei ce aleg acest sport, Federația depune toate eforturile. În plus încercăm mereu să organizăm evenimente gratis, cum ar fi  turnee pentru copii U10 care sînt gratis, Campionatul Republicii Moldova, mai multe cantonamente, mai multe deplasări, mai multe evenimente importante pentru sportivii noştri.

C: Care este visul cel mai mare al Marinei Tauber?

M.T.: La moment am trei vise care sînt reale şi sînt legate de Federaţia de Tenis din RM. Primul este avansarea țării noastre în grupa 1 a zonei Euro-Africane din cadrul Cupei Davis, ceea ce sper că vom realiza în septembrie. Al doilea este construirea bazei proprii a Federaţiei de Tenis. Și nu în ultimul rînd îmi doresc ca tenismanul nr.1 al țării să participe la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

IMG_8818C: Cum vedeţi viitorul Republicii Moldova?

M.T.: Am fost mereu și continuu să fiu patriotul devotat care mereu va apăra onoarea țării și va face tot ce-i stă în puteri pentru a contribui la progresul general. Am petrecut mai mult timp în Germania, cînd eram și eu la rîndul meu jucătoare de tenis și am avut ocazia să apreciez un alt nivel de dezvoltare a unei țări care m-a inspirat mereu spre următorul nivel. Cred cu desăvîrșire în potențialul țării noastre și în talentele născute aici. Astfel, consider că prin unirea eforturilor și aportul colectiv a toate aceste lucruri sînt realizabile și tangibile. Sînt multe aspecte care necesită a fi îmbunătățite și dezvoltate, dar pentru ca acest lucru să se întîmple în cel mai scurt timp, ar trebui ca fiecare cetățean în parte, în același spirit unionist să înceapă a investi şi depune propriile eforturi la crearea unei societăți mai bune, mai prospere. Un alt factor important este de a nu ceda în fața dificultăților și de a transforma fiecare provocare într-o oportunitate de afirmare. Două elemente de bază rămîn a fi răbdarea și insistența de a dezvolta ceva nou, ceva benefic, ceva ce să rămînă succesorilor noștri.

Avem o ţară foarte frumoasă, bogată în oameni talentaţi şi dedicați, avantajați de o istorie impresionantă, moștenitori ai tradițiilor și valorilor înalte. Trebuie doar să ne concentrăm asupra șlefuirii acestui potențial pentru a înregistra noi progrese și a deschide noi orizonturi. Fiecare ar trebui să își găsească domeniul potrivit care să-l definească. Personal îmi găsesc inspirația necesară și forța motrică în sport. Sportul ne oferă disciplină, încredere, perseverență și valori înalte. Este domeniul care dezvoltă în oameni nu doar o condiție fizică, ci și o abordare morală înaltă în toate privințele. Sînt ferm convinsă că drapelul Moldovei va arbora pe multe arene internaționale iar imnul național va răsuna victorios prin intermediul sportului și sportivilor naționali.

Autor: Adrian Platon
Foto: Andrei Boguş

Inapoi la arhiva noutaților