[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dinastii fotbalistice în Moldova
10 Februarie
foto: descopera.ro

În fotbal au fost și vor fi mereu dinastii. Această tradiţie din alte ţări, începe să prindă rădăcini şi în Moldova. CURENTUL a realizat un material despre fotbaliştii  din Moldova care se pare au pus începutul unor dinastii.

Pe urmele fostului mijlocaș și celui mai bun fotbalist autohton, Pavel Cebanu, în prezent Președintele Federației de Fotbal, a pășit unicul său fiu, Ilie Cebanu. Însă Ilie nu și-a ales un loc la centrul terenului, ci a devenit portar. Deocamdată Ilie nu a fost „botezat” atît de sonor cum a fost supranumit tatăl său pe timpuri, cu toate că jocul său e magnific, inspirat şi adeseori respinge lovituri de la 11 metri, salvîndu-și echipa în momente grele, decisive. Ilie a devenit dublu campion al Poloniei cu Wilsa. În 2010 a decis să-și continuie cariera în campionatul Rusiei, la „Rubin Kazan”.

Fostul portar al echipei „Nistru” (Chişinău), Nicolae Cebotari la fel se bucură de succesele fiului mai mare, Serghei Cebotari, care a devenit mijlocaș, dar în componența altei echipei „Nistru” – cea din Otaci, cu care a cîștigat și trofeie. Fiul său mai mic Nicolai, la cei 12 ani și-a pus mănușile de portar. La această vîrstă, deja s-a evidențiat prin joc stabil și ieșiri calculate și curajoase din poartă, susțin specialiștii.

Andrei Mațiura, fiul fotbalistului dublu campion al Rusiei cu „Rubin Kazan”, Alexandru Mațiura, la fel a mers pe urmele tatălui său. Andrei a ales, la fel ca și tatăl său, centrul terenului, adică a devenit mijlocaș. Ca jucător a ridicat deasupra capului Cupa Moldovei, singurul trofeu cucerit de „Nistru” (Otaci), după mai multe finale disputate.

Să nu uităm și de arbitri, în mod deosebit despre dinastia Cebotari – Vladislav și Veaceslav. Ambii au arbitrat și au fost observatori de arbitri. Gustul fotbalului l-au prins și copii lui Vladislav – fiica a jucat pentru selecționata Moldovei, iar fiul a devenit arbitru.

Frații Mircea și Valentin Cojuhari. Valentin a antrenat cu succes grupe de copii și juniori, iar în prezent activează la școala republicană de fotbal. La centrul de pregătire „Zimbru”, pe care l-a modernizat cîndva, Mircea, activează în prezent ca antrenorul fiul său mai mare, Anatol.

În context merită menţionat şi Petru Soltanici, fost jucător, în prezent Director la competiții ale FMF. Pe urmele lui a pășit fiul său Igor Soltanici, care este un bun jucător.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților