[ X ]
[ X ]
[ X ]
Detalii despre primul Maraton Internaţional de la Chişinău!
16 Aprilie

În ultimele decenii în întreaga lume a crescut interesul pentru modul sănătos de viaţă. Maratoanele constituie una din măsurile de popularizare a sportului. Practic toate oraşele mari ale lumii desfăşoară anual maratoane internaţionale, la care uneori se adună peste 50 000 de alergători.

Organizaţia obştească Sporter lansează iniţiativa de a introduce tradiţia desfăşurării unui maraton internaţional anual şi la Chişinău. Ultima cursă atletică pe distanţa de 42 km 195 metri s-a desfăşurat în capitala moldovenească în urmă cu aproape 30 de ani. Organizaţia obştească Sporter este prima reţea sportivă de socializare din Moldova. A fost înfiinţată la 1 aprilie 2013. Scopul principal al proiectului este promovarea modului sănătos de viaţă şi dezvoltarea sportului de amatori în Moldova, precum şi stabilirea relaţiilor între amatorii sportului şi antrenori.

Pentru atragerea sportivilor amatori în cadrul proiectului cu regularitate sunt desfăşurate competiţii şi evenimente sportive – Sport Weekenduri*. Primul Sporter Weekend a avut loc la 9 iunie 2013, iar până în primăvara anului 2015 deja s-au desfăşurat 15 Sporter Weekenduri. Unele competiţii, cum ar fi înotul în apă deschisă „Mila marină” şi cursa de ciclism „Chisinau Criterium”, au fost incluse de către Ministerul Tineretului şi Sportului al Moldovei în calendarul oficial al evenimentelor pentru anul 2015.

Acumulând experienţă şi ocupând temeinic o nişă în sfera sportului moldovenesc, organizaţia Sporter a decis că a venit timpul pentru acţiuni de o anvergură mai mare şi că trebuie organizat Maratonul Internaţional din Chişinău.

„Maratonul nu este un simplu eveniment sportiv. În primul rând, este o mare sărbătoare pentru oraş. Oamenii ies în stradă cu toată familia, îi susţin pe sportivi, le ţin pumnii şi se bucură pentru ei. Iar când ajungi la linia de finiş, împletind picioarele de oboseală, ţi se pune medalia comemorativă la gât, unii te bat pe umăr, te îmbrăţişează, te felicită, îţi spun cuvinte de încurajare, atunci încerci sentimentul că ai reuşit! Este cel mai bun sentiment din lume!”, – spune preşedintele organizaţiei obşteşti Sporter, Dmitri Voloşin, căruia îi aparţine ideea de a desfăşura Maratonul Internaţional Chişinău.

Ideea a fost susţinută de structuri sportive importante, cum ar fi Ministerul Tineretului şi Sportului al RM, Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv, Federaţia de Atletism a RM, precum şi compania petrolieră importantă Petrom, care a devenit partenerul general al cursei. Este important că şi Federaţia Internaţională de Atletism a apreciat iniţiativa de desfăşurare a Maratonului de la Chişinău şi a promis în viitorul apropiat să includă competiţia în calendarul internaţional.

Aşadar, oficial primul Maraton Internaţional de la Chişinău se va desfăşura la 26 aprilie 2015.

În cadrul Maratonului de la Chişinău se vor desfăşura curse pe următoarele distanţe:

– maraton (42 km 194 m) – participanţi cu vârsta peste 18 ani (începând cu a.n. 1997), rezultatele sunt fixate de un sistem de cronometrare

– semimaraton (21 km) – participanţi cu vârsta peste 18 ani (începând cu a.n. 1997), rezultatele sunt fixate de un sistem de cronometrare

– 10 km – participanţi cu vârsta peste 16 ani (începând cu a.n. 1999), rezultatele sunt fixate de un sistem de cronometrare

– Fun Run (3 km) – fără limită de vârstă, rezultatele nu sunt fixate de sistemul de cronometrare

Sportivii, care în ziua maratonului încă nu au împlinit 18 ani, dar care vor atinge majoratul în 2015, sunt admişi să participe la maraton şi semimaraton numai cu acordul părinţilor. Au nevoie de acordul părinţilor şi participanţii minori la cursa de 10 km.

Itinerarul va trece pe străzile centrale ale Chişinăului (vezi harta), iar linia de start şi finiş se va afla în inima capitalei moldoveneşti – în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Conform regulilor maratonului internaţional, toţi participanţii vor primi un pachet de start, care va include: un număr individual cu un cip electronic de unică folosinţă pentru cronometrarea timpului, un tricou oficial în calitate de suvenir şi harta curselor cu descrierea detaliată a programului evenimentului.

De-a lungul traseului maratonului vor fi amplasate puncte de alimentaţie, unde alergătorii îşi vor putea întări forţele cu produse folositoare, îşi vor putea potoli setea şi se răcori cu bureţi uzi, vor fi amplasate şi wc-uri, iar în caz de necesitate alergătorii vor putea primi ajutor medical.

La linia de finiş pe toţi participanţii îi aşteaptă o medalie de participare, iar pe învingători – premii valoroase.

Astfel, 26 aprilie va deveni o dată marcantă în istoria atletismului moldovenesc şi sportului în ansamblu. Desfăşurarea maratonului internaţional se va reflecta pozitiv şi asupra imaginii Chişinăului şi a Moldovei. În afară de popularizarea sportului şi modului sănătos de viaţă în ţara noastră, cursa de alergări de o asemenea amploare poate atrage atenţia turiştilor şi sportivilor din întreaga lume asupra capitalei moldoveneşti, poate deveni o carte de vizită a oraşului.

Inapoi la arhiva noutaților