[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Maxim Popov: Sper ca în curînd vom putea anunța două investiții străine de proporții în domeniul agroalimentar!
18 Martie

Și-a făcut studiile la București, dar și-a dorit foarte mult să revină acasă și să pună umărul la dezvoltarea R. Moldova. Maxim Popov activează în calitate de consultant în cadrul Echipei de atragere a investițiilor de pe lîngă Prim-ministru de aproape doi ani. Despre cum e să convingi investitorii să vină în R. Moldova, cînd va fi Moldova un rai al acestora și cine investește cel mai mult, el a vorbit într-un interviu acordat pentru CURENTUL.

Curentul.md: Dle. Popov, Echipa de atragere a investițiilor pe lîngă Premier activează deja de mai mult timp. Cu ce rezultate vă mîndriți?

Maxim Popov: În primul rînd vreau să spun că activitatea noastră presupune o interacțiune activă și continuă cu mediul de afaceri și de cele mai multe ori pe termen scurt, rezultatul nu poate fi cuantificat direct.

Practic, zilnic acordăm asistență și consultanță informațională oamenilor de afaceri străini. Deseori suntem pe post de mediatori în relațiile companie – instituție publică. Nu e deloc ușor să găsești o soluție optimă unei probleme, în condițiile în care identificarea acesteia presupune armonizarea intereselor companiei cu cele ale instituției.

Desigur, de multe ori eforturile noastre nu sînt vizibile, căci  discuțiile pot dura foarte mult pînă o companie decide să investească propriu-zis în R. Moldova. Nu voi da nume, dar avem o companie cu care discuțiile sunt purtate mai bine de 16 luni deja.

O altă activitate ține de  organizarea Forumurilor Economice Internaționale cu participarea Prim-ministrului.  Deși la prima vedere ar părea că nu e un lucru atît de greu, vreau să vă spun că în spatele oricărui eveniment de acest gen se ascunde foarte multă muncă și emoții. De fiecare dată ne dorim ca investitorii să obțină informații care să-i convingă că R. Moldova e o țară în care se merită de investit. Iar noi, cei din echipa pentru atragerea investițiilor suntem dispuși să-i susținem și să-i ajutăm, căci scopul nostru este de a oferi investitorilor posibilitatea obținerii profiturilor scontate, iar cetățenilor R. Moldova locuri noi de muncă, salarii decente și în general construirea unei economii sustenabile.

Un rezultat cu care ne mîndrim este faptul că am devenit o sursă informațională de încredere pentru companiile străine prezente în Moldova, dar și pentru cele autohtone. Atunci cînd se confruntă cu o problemă, aceștia apelează la noi și știu că împreună vom găsi cea mai fezabilă soluție. Noi ne dorim ca investitorii care deja activează în R. Moldova  să-și mărească capitalul investit și, de cele mai multe ori, acest lucru ne reușește.

Pot să mai spun că nu e deloc simplu să convingi un investitor să își extindă afacerea. Totuși, avînd în vedere eforturile depuse de Guvernul R. Moldova în vederea creării unui climat investițional favorabil, în ultimul timp, aceștia sunt mult mai deschiși pentru a lansa afaceri în țara noastră. Acum  ducem discuții avansate cu cîteva companii importante și sper ca în curînd vom putea anunța 2 investiții străine de proporții în domeniul agroalimentar.

C.: Care a fost cifra investițiilor în anul 2013? Ce volum se programează pentru 2014?

M.P.: Este greu să vă dau o cifra exactă privind fluxul de investiții străine directe în economia țării,  cît și cele ce țin de stocul investițiilor străine directe. Aceasta din cauza că unii străini investesc particular prin intermediul prietenilor locali sau a companiilor locale, evitînd să divulge originea capitalului injectat, respectiv investițiile date nu figurează ca “străine directe”. Pot să vă spun că la finele trimestrului trei al anului 2013 stocul investițiilor străine directe se cifra la aproximativ 3.6 miliarde USD ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 200 milioane USD comparativ cu aceeași perioadă a anului 2012. Se observă un trend pozitiv în ceea ce privește fluxul investițiilor străine directe în Moldova.

Nu putem prognoza un anumit volum al investițiilor străine directe și ar fi greșit să venim cu unele cifre deoarece fundamentarea deciziei de a investi ia în calcul diverși factori, precum contextual macro-economic mondial dar și cel geo-politic, respectiv, nu întotdeauna refuzul unei companii de a investi în Moldova este generat de condițiile interne din țară. Personal sunt responsabil de Atragerea Investițiilor Străine directe în sectorul agricol și după cum am menționat anterior, sunt optimist și încrezut că în viitorul apropriat vom putea anunța cel puțin o investiție străină importantă în sectorul agroalimentar.

De altfel, sectorul agroalimentar și anume cel zootehnic devine din ce în ce mai atractiv din cauza costurilor de producție mult mai mici comparative cu alte țări dar și datorită programului de subvenționare al Ministerului Agriculturii.

C.: Care sunt impedimentele principale în atragerea investițiilor în R. Moldova?

M.P.: R. Moldova e un stat aflat în tranziție. Desigur, în ultimii ani lucrurile au evoluat și aceasta se vede cu ochiul liber. Mai sunt probleme care inhibă atragerea investițiilor sau reprezintă o barieră în calea acestora, însă vreau să afirm că atît investitorii locali, cît și cei internaționali constată o îmbunătățire a climatului investițional din Moldova fapt confirmat și de raportul anual “Doing business” care plasează țara noastră pe locul 78, cu 5 poziții mai sus în comparație cu cel de anul trecut.

Instabilitatea politică este un factor ce deseori alarmează companiile străine interesate de Moldova, însă nu este factorul determinant deoarece pentru companiile străine nu contează culoarea politică a instituției cu care interacționează, ci funcționalitatea tuturor proceselor  pentru ca acestea să decurgă eficient și eficace.

Un alt factor ar fi dependența prea mare a Moldovei față de ceea ce se întîmplă pe plan extern. Cu alte cuvinte, orice schimbare la nivel de politic sau orice conflict economic din exterior are un impact negativ direct asupra climatului de business din Moldova. Schimbările legislative dese își au impactul lor negativ, nu permit investitorilor să-și previzioneze cu exactitate anumite proiecte sau acțiuni.

Nu trebuie să uităm și de cultura antreprenorială sau mai putem spune imaturitatea clasei de business autohtone. Am avut deseori situații cînd companiile străine parcurgînd totalitatea etapelor de a demara o afacere în Moldova se ciocneau la final de  oamenii de afaceri locali, care din start erau parteneri, în final ajungînd la neînțelegeri și renunțînd la investiție.

C.: Care ar fi top 5 state ce investesc cel mai mult în țara noastră? Care sunt domeniile cele mai atractive?

M.P.: Dacă e să calculăm după valoarea investițiilor în capitalul social întîietatea o  deține Olanda, urmată de Italia, Federația Rusă, Cipru și  Germania. Aici încă vreau însă să menționez că deseori compania figurează ca fiind în Olanda, însă deținătorii sunt ruși sau americani.

Dacă ne referim la domeniile care se bucură de cel mai mare interes din partea investitorilor sunt: financiar-bancar, industria prelucrătoare și comerțul.

C.: Dvs. personal, cînd credeți că R. Moldova va putea deveni un rai al investitorilor?

M.P.: Nu știu dacă Moldova va reuși vreodată să devină un rai al investițiilor străine, însă este foarte realist ca țara noastră să devină mult mai competitivă ca vecinii noștri. Avem capacitățile necesare de a atrage investiții străine, avem resurse disponibile pentru a fi valorificate de către investitori,  avem forță de muncă de calitate și acces spre piața CSI și în curînd pe cea a UE. Ne lipsește doar a cea abordare sistemică a lucrurilor și acel management strategic la nivel de stat care ar favoriza aceste procese. Elaborarea și implementarea unor politici de subvenționare a investițiilor străine directe ar reprezenta cel mai important instrument pentru atragerea capitalului străin și dezvoltare durabilă.

C.: Vă mulțumim!

 

Autor: Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților
  1. Republica Moldova a transmis la Bruxelles Contribuția națională la Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru 2024
    Politică |
  2. Irina Vlah - la o fabrică de textile: „Conducerea este pregătită să ia oameni fără experiență și să-i formeze în toate, dar nu sunt oameni, tinerii pleacă”
    Politică |
  3. Ulianovschi: În afară de obținerea statutului de candidat la UE - datorită conjucturii geopolitice - puterea PAS se întrece în antirecorduri  
    Politică |
  4. Maia Sandu, la întrevederea cu reprezentanții CCI: Aderarea la UE este singura șansă ca Moldova să mențină pacea
    Politică |
  5. CEC a inițiat elaborarea proiectului „Pentru aprobarea Instrucțiunii cu privire la procedura de compensare a cheltuielilor suportate din bugetul de stat pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale”
    Politică |
  1. Poliția de Frontieră îndeamnă călătorii să ajungă la aerogară cu 3 ore înainte de zbor
    Social |
  2. CEC a inițiat elaborarea proiectului „Pentru aprobarea Instrucțiunii cu privire la procedura de compensare a cheltuielilor suportate din bugetul de stat pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale”
    Politică |
  3. Dorin Recean, în discuții cu oamenii din raionul Sângerei: Le-a povestit despre importanța parcursului european al țării noastre
    Politică |
  4. Ministerul Muncii precizează că 10 mai va fi zi lucrătoare
    Social |
  5. Republica Moldova a transmis la Bruxelles Contribuția națională la Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru 2024
    Politică |