[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vlad Plahotniuc: „Vrem să avem un Cod de Integritate a membrilor PDM și să fie unul bun”
27 Martie

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă, a anunțat că, în cadrul ședinței tradiționale a partidului, au fost luate mai multe decizii importante privind reformarea clasei politice, transmite CURENTUL.

Astfel, tema principală abordată, în ședința de astăzi, a fost eficientizarea activității Guvernului și Parlamentului, în mod special, a fiecărui ministru, deputat, șef de agenție, etc., care face parte din partid.

„Începem să pregătim un proces amplu de valorificare a activității fiecărui ministru, deputat, șef de agenție, direcție, etc., care fac parte din partid. Proiectul de bază ține de a eficientiza activitatea acestora în instituțiile principale de stat și în dialogul cu cetățenii. Evaluarea activității va fi una complexă, bazată pe rezultate sociologice”, a spus Vlad Plahotniuc.

Totodată, liderul PDM a declarat că partidul își propune un nou cod de a face politică – Cod de integritate. „Cine dintre colegii noștri nu va putea să-și manifeste abilitățile, va fi înlocuit cu alte persoane care vor putea să facă față cerințelor. Vrem să fixăm elemente clare de integritate a persoanelor politice. Suntem în proces de consultare în privința acestui cod. Vrem să avem un Cod de Integritate a membrilor PDM și să fie unul bun”, a mai specificat Vlad Plahotniuc.

De asemenea, în cadrul ședinței a fost discutat și noul proiect de lege privind modificarea sistemului electoral și trecerea la votul uninominal.

„Personal, sunt mulțumit că în societate au început ample dezbateri pe această temă. S-a început un joc ridicol al sondajelor de opinie, s-a ajuns la faza comică că cei care fac sondajele arată că cetățenii nu vor, de fapt, votul uninominal. Noi am făcut propriul nostru sondaj și, potrivit acestuia, cetățenii susțin inițiativa. Am contractat o companie sociologică internațională de renume care va desfășura un studiu complex cu societatea civilă privind cum trebuie reformată clasa politică și sistemul de vot”, a spus democratul.

În context, Vlad Plahotniuc a anunțat că a decis să fie creat un „Bord Consultativ” pe lângă partid, care va fi format din experți, reprezentanți ai diferitor ONG-uri, Asociații, etc., care vor aduce un plus activității și deciziilor partidului.

Liderul PDM a anunțat că „Bordul Consultativ” va fi condus de către Vitalie Gamurari, doctor în drept, conferenţiar universitar, care, de asemenea, va îndeplini și funcția de purtător de cuvânt al PDM.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților