[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un nou program cu FMI. Prevede o finanțare de 564 milioane de dolari SUA!
21 Octombrie

„Au fost încheiate cu succes negocierile Guvernului cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru lansarea unui nou program economic”. Declarația a fost făcută de Premierul Natalia Gavrilița, în urma unei întrevederi cu Reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Rodgers Chawani, informează CURENTUL.

Prim-ministra a spus că este o veste bună pentru țara noastră din mai multe motive – un program aprobat cu FMI este un catalizator de noi finanțări din partea altor parteneri de finanțare, aduce o încredere mai mare pentru investitori și oferă Guvernului o libertate mai mare în dezvoltarea programelor sociale, de infrastructură și suport economic.

„Ne-am angajat să facem evaluarea extraordinară în domeniul justiției și să responsabilizăm organele de drept. În termen scurt, vom concentra politica bugetar-fiscală pentru atenuarea efectelor pandemiei și a crizei din sectorul energetic. Vom continua să finanțăm programele deja începute cum ar fi creșterea pensiilor și a indemnizațiilor, subvenționarea salariilor pentru menținerea locurilor de muncă și compensarea pentru activitatea economică redusă. Vom finanța și proiecte noi de compensare a facturii la energie pentru gospodăriile casnice și agenții economici. De asemenea, vom continua să lucrăm asupra îmbunătățirii sistemului de salarizare și vom crește salariile în sectorul public. În termen mediu, ne vom concentra pe investițiile în infrastructură – drumuri, sisteme de apă și canalizare, interconexiuni energetice și eficiență energetică, dar și pe programe de îmbunătățire a mediului de afaceri, a serviciilor de educație și sănătate”, a declarat Premierul.

Gavrilița a mai spus că se așteaptă aprobarea deciziilor de azi de Bordul FMI în luna decembrie 2021. „Acordul negociat prevede o finanțare de 564 milioane de dolari SUA pe care îi vom primi pe parcursul următorilor trei ani și 4 luni”, a anunțat Premierul.

La rândul său, Reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Rodgers Chawani, a spus: „După ce vor fi realizate acțiunile prealabile convenite, planificăm să ne adresăm pentru aprobarea programului către Consiliul de directori executivi al FMI pentru a organiza o ședință în luna decembrie, iar aprobarea raportului echipei va duce la debursarea imediată a circa 81 milioane de dolari până la finele anului curent. Economia Republicii Moldova își revine. Se prognozează o creștere economică de 7,5 la sută în anul 2021”.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților