[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sondaj: Partidul „ȘOR”, a treia cea mai influentă formațiune politică din R. Moldova
7 Iulie
Partidul Politic „ȘOR” este a treia cea mai importantă forță politică din Republica Moldova, situându-se în top 3 după intenția de vot, arată rezultatele unui sondaj realizat de Compania iData.
În cazul unor alegeri parlamentare anticipate, formațiunea va obține  10 mandate de deputat, față de 7, câte a obținut după alegerile parlamentare din 2019. Liderul formațiunii, deputatul Ilan Șor a urcat pe poziția a treia la capitolul încrederii în rândul cetățenilor, dar și la intenția de vot pentru funcția de președinte, chiar dacă, deocamdată, nu are dreptul să candideze pentru că nu a atins cenzul de vârstă.
Pentru Partidul Politic „ȘOR” și-au exprimat intenția să voteze 9,3% dintre respondenții care au prezentat o opțiune politică, fiind surclasat doar de PSRM și PAS, care ar acumula 35 și, respectiv, 30 la sută. Ar mai accede în viitorul Parlament Platforma DA și Partidul Nostru, în timp ce PDM a căzut sub pragul electoral și ar acumula mai puțin de 4%.
În aceste condiții, PSRM ar avea 40 de mandate de deputat, PAS – 35, Partidul ȘOR – 10, Platforma DA – 9 și PN – 7 mandate.
Sondajul iData este al treilea din ultima săptămână care arată o creștere clară a ratingului Partidului „ȘOR”. Barometrul Opiniei Publice cota formațiunea cu 7,3%, iar al IMAS cu 11,6 la sută.
Sondajul arată și o creștere a încrederii în liderul partidului, Ilan Șor, care a ajuns pe locul 3 în top, fiind devansat doar de Igor Dodon și Maia Sandu. La fel este și clasamentul în privința intenției de vot la alegerile prezidențiale, asta chiar dacă Ilan Șor nu va putea să candideze deoarece nu a împlinit 40 de ani.
Sondajul este întitulat „Starea populației Republicii Moldova în contextul pandemiei de COVID-19. Situația politică” și, respectiv, conține o componentă importantă despre pandemie. Cercetarea sociologică arată că peste 20% din populație, adică fiecare a 4-a – a 5-a persoană, a înregistrat venituri mai mici, iar 8,4% și-au pierdut locul de muncă. Peste 30% dintre cei care au înregistrat venituri mai mici au fost nevoiți să se împrumute, inclusiv de la bănci sau organizații de împrumut nebancare.
Sondajul a fost efectuat la telefon în perioada 20 iunie – 4 iulie 2020, pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1511 respondenți din 477 de localități. Chestionarele au fost colectate prin metoda CATI în cadrul unui studiu de tip omnibus.
Structura eșantionului a fost ajustată în funcție de structura pe sex, vârstă, etnie, regiuni și mediu de reședință. 1.5% din cei chestionați sunt din regiunea stângă a Nistrului.
Inapoi la arhiva noutaților