Centrul Național Anticorupție raportează pentru săptămâna trecută percheziții în dosare de finanțare ilegală a unei formațiuni politice, corupere electorală pasivă și trafic de influență. Într-un caz, mai multe acțiuni de urmărire penală au avut loc în nordul țării într-o cauză, pornită pe faptul coruperii electorale și finanțării ilegale a partidelor politice, fiind vizat oficiul din mun. Bălți al unei formațiuni, dar și alte locații.
În acest caz au fost documentate multiple episode de corupere a alegătorilor pentru ca ultimii să obțină remunerații ilicite pentru exercitarea dreptului de vot. Într-un alt caz, șase reprezentanți ai aceluiași partid politic au fost percheziționați în mai multe localități din Nisporeni și Strășeni în două cauze penale pornite pe faptul coruperii electorale. Aceștia sunt bănuiți că ar fi oferit mijloace bănești alegătorilor în vederea determinării acestora să voteze într-un anumit mod în cadrul scrutinului electoral din 20 octombrie. Totodată, un bărbat din nordul țării a fost reținut într-un dosar de trafic de influență. Bănuitul ar fi pretins 60 de mii de lei pentru a influența o decizie de judecată. La moment, 12 persoane, arestate în dosarele pornite de CNA, sunt plasate în instituții penitenciare. În perioada de referință, ofițerii de urmărire penală au propus pentru transmitere în judecată 8 cauze penale.
Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste circa 11 milioane de lei, săptămâna trecută, în baza delegațiilor Direcției Generale de Urmărire Penală (DGUP) a CNA, Serviciului Fiscal de Stat (SFS) și Inspectoratului de poliție Botanica (IP Botanica). Printre acestea se numără o construcție nelocativă, o încăpere locativă și 2 nelocative, 4 terenuri agricole și 2 pentru construcție, dar și numerar. Acestea au fost indisponibilizate într-un caz de corupere pasivă, fals în acte publice, evaziune fiscală a întreprinderilor și escrocherie.
Pe domeniul de prevenire a corupției, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 12 rapoarte de expertiză pe marginea unor proiecte de acte normative, săptămâna trecută. De asemenea, au fost finalizate 16 expertize criminalistice, iar în gestiunea direcției specializate se află alte 83 de expertize. În perioada menționată au fost organizate 6 instruiri anticorupție pentru 600 de persoane. CNA notifică finalizarea a 3 analize operaționale, eliberarea a 157 de caziere de integritate, recepționarea a 55 de apeluri la linia națională anticorupție și înregistrarea a 1433 de materiale în cancelaria Centrului.