[ X ]
[ X ]
[ X ]
Scannerul de la Ocnița, destinat controlului vehiculelor feroviare, va fi dat în exploatare până la finele anului curent
15 Octombrie

Postul vamal „Ocnița – feroviar” va dispune de unul dintre cele mai performante scannere existente actualmente pe piață. Echipamentul este prevăzut pentru controlul mărfurilor transportate pe calea ferată, iar construcția acestuia va fi finalizată până la sfârșitul acestui an, conform termenelor agreate, transmite CURENTUL.

Echipamentul de scanare este donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze în cadrul unui proiect de asistență tehnică cifrat la 5,7 milioane de dolari. Tot în cadrul aceluiași proiect, postul vamal „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost dotat, în luna mai, cu un scanner pentru inspectarea bagajelor de cală.

Funcționalitatea noului scanner de la Aeroport, precum și mersul lucrărilor de construcție a celui de la Ocnița au fost verificate în cadrul unei vizite de monitorizare, întreprinse de către reprezentanții Centrului Internațional pentru Schimburi Economice și Tehnice al Chinei de pe lângă Guvernul RPC, ai antreprenorului general și cei ai companiei producătoare.

Programul vizitei de monitorizare a inclus și o întrevedere cu Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie. Șeful Vămii le-a mulțumit partenerilor chinezi pentru asistența acordată, menționând și aportul Ambasadei Chinei în Moldova, care a facilitat dialogul cu partea chineză.

Reprezentanții părții chineze au menționat că apreciază eforturile depuse de autoritatea vamală în vederea dezvoltării infrastructurii vamale și au dat asigurări că vor susține în continuare demersurile de modernizare a instituției.

Proiectul este realizat în baza Acordului interguvernamental dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză, încheiat la 10 iulie 2013 și schimbului de note dintre guvernele celor două state din data de 13 octombrie 2016 și 10 noiembrie.

Primul scaner staționar a fost donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze în anul 2015, fiind instalat în postul vamal „Leușeni”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților