[ X ]
[ X ]
[ X ]
Republica Moldova – prima țară din regiune care a obținut recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu Uniunea Europeană
26 Aprilie

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Deciziei Subcomitetului vamal Republica Moldova-Uniunea Europeană, adoptată la Bruxelles, la 3 octombrie 2022, cu privire la recunoașterea reciprocă a Programelor privind operatorii economici autorizați (AEO). 

Decizia urmărește scopul implementării Acordului de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, în special la capitolul privind regimul vamal și facilitarea comerțului, astfel consolidând relațiile de cooperare între autoritățile vamale ale celor două părți.

Recunoașterea reciprocă a programelor de parteneriat comercial va contribui la îmbunătățirea securității și facilitarea lanțului de aprovizionare a mărfurilor între țara noastră și UE.

Prin urmare, agenții economici care vor obține statutul de AEO vor beneficia de mai multe avantaje, cum ar fi controale reduse, tratament prioritar la vămuire, prioritate la controlul transporturilor.

Menționăm că ratificarea Deciziei va eficientiza interacțiunea și coordonarea activității autorităților vamale ale Republicii Moldova și UE în cadrul eforturilor comune de securizare a frontierelor și facilitare a schimburilor comerciale.

Inapoi la arhiva noutaților