[ X ]
[ X ]
[ X ]
Promo-LEX: „Campania prezidențială a fost dominată de Discursul Instigator la Ură”
27 Martie

Campania prezidențială a fost dominată de Discursul Instigator la Ură (DIU), care a urmărit denigrarea unor contra candidați/contracandidați fără dovezi și argumente. Aceasta este concluzia Promo-LEX, prezentată astăzi în cadrul mesei rotunde „Discursul Instigator la Ură în mediul politic din România și Republica Moldova”, informează CURENTUL.

Irina Corobcenco, reprezentanta Asociației Promo-LEX, a enumerat concluziile alegerilor prezidențiale prin prisma DIU.

„Nu a fost respectat Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidențiale din 30 noiembrie. DIU s-a manifestat și prin limbaj non-verbal, dar și mass-media a fost o barieră de informare și promotor al DIU”, a mai spus Corobcenco.

La capitolul recomandări, Promo-LEX a enumerat următoarele: „Unu – modificarea cadrului legal, Codul Penal, în special, astfel încât să existe o prevedere expresă cu privire la interzicerea utilizării discursului instigator la ură. Doi – dezvoltarea mecanismului de penalizare a politicienilor, deputaților, funcționarilor publici, cetățenilor care folosesc DIU sau elemente ale acestuia pentru CCA Moldova. Trei – dezvoltarea unui organism, precum și a unui mecanism oficial de semnalizare a incidentelor de DIU în cadrul campaniilor electorale de la toate nivelele societății, care să permită publicului semnalizarea discretă a incidentelor unui organism creat în mod expres pentru combaterea DIU”.

Totodată, a patra recomandare este „introducerea în curricula educației civice a unui număr de ore cu privire la efectele utilizării DIU, dar și introducerea acestor elemente în cadrul universităților, indiferent de specializare”, cinci – „introducerea de cursuri acreditate pe tematica educației pentru Drepturile Omului, promovând utilizare discursului curat, fără instigarea la ură, pentru purtătorii de cuvânt /demnitari, precum și pentru persoanele ce se pregătesc să intre în diplomație” și șase – „sprijinirea guvernamentală a campaniilor naționale No Hate Speech Movement, prin colaborarea cu Consiliul Europei, inițiatorul campaniei internaționale”.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților