[ X ]
[ X ]
[ X ]
Prim-ministrul: „A strica ușile Guvernului, ale unei clădiri a statului nu e dovadă de patriotism, din contra”
2 Martie

Premierul Ion Chicu afirmă că, ziua de 2 Martie este ziua comemorării celor căzuți în luptele de pe Nistru, este ziua celor care au luptat pentru Patrie, informează CURENTUL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Ion Chicu a scris că, este ziua reflecțiilor profunde și îndurerate despre trecut și totodată a declarațiilor încurajatoare despre viitor.

„Apreciez faptul că majoritatea absolută a veteranilor de război au fost astăzi alături de autoritățile Republicii Moldova, pentru a aduce un omagiu eroilor. Am ținut cu toții minutul de reculegere în memoria lor. Vreau să amintesc că, Guvernul a majorat de la 1 ianuarie 2020 alocațiile lunare pentru veterani de la 100 la 300 lei. Costul anual este de 64,3 mil. lei.

Ulterior, a fost elaborat proiectul de lege care prevede majorarea din 1 Iulie 2020 a alocațiilor lunare pentru văduvele de război de la 250 la 500 lei. Costul anual este de peste 3 mil. lei. Este elaborat proiectul de lege pentru acordarea veteranilor de război, neîncadrați în câmpul muncii, a polițelor de asigurare medicală, din contul bugetului de stat.

Pentru reabilitarea veteranilor de război, MSMPS a alocat suplimentar 650 mii lei pentru finanțarea Centrului republican experimental protezare, ortopedie și reabilitare.

În scopul asigurării asistenței medicale destinate veteranilor, Spitalul Ministerului Sănătății a încheiat contract suplimentar cu CNAM în valoare de 10 mil. lei. Am fost bucuros să aflu că veteranii au apreciat gestul nostru, că ei doresc stabilitate și bunăstare pentru Moldova și sunt sincer convinși că într-un final se va produce reîntregirea teritorială a Republicii Moldova. Le mulțumesc și pe această cale pentru susținere”, a scris Chicu.

Potrivit lui, în același timp, „sunt cu toții mâhniți de acțiunea plină de istericale pe care au organizat-o unele forțe politice tăinuite, prin manipularea unui grup de protestatari și prin instigarea la ură și violență în această zi sfântă pentru țară”.

„A strica ușile Guvernului, ale unei clădiri a statului nu e dovadă de patriotism, din contra – e dovada că detești edificiile țării și ale statalității. Aceste edificii nu aparțin premierului sau vreunui demnitar, ci Poporului Republicii Moldova. Regretăm că unii oameni s-au lăsat conduși din umbră de forțe care doresc destabilizarea Republicii Moldova, prin ură, agresiune și dezbinare socială. Sperăm să ajungă la conștiința lor că au greșit.

Fac un apel către toți la calm și înțelepciune. Doar în conciliere și înțelegere vom asigura buna dezvoltare a țării și reîntregirea noastră teritorială”, a mai scris Chicu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților