[ X ]
[ X ]
[ X ]
Piața Centrală va fi redeschisă începând cu data de 1 iunie
25 Mai

Primarul general al mun. Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că, în ședința de astăzi a serviciilor municipale, a solicitat ca la fiecare adresă din Chișinău, indiferent de cine locuiește în preajmă, să fie eliminate barele care blochează accesul șoferilor, informează CURENTUL.

„Am dispus ca să fie sancţionate serviciile care irosesc banul public și care creează noi şantiere pe porţiunile de drum recent reparate. Piața Centrală va fi redeschisă începând cu data de 1 iunie. Cei care vor lucra o să trebuiască să respecte niște reguli stricte. Aceste măsuri sunt în prezent elaborate de specialiști și viceprimarul de ramură. Actualmente, 13% din numărul total de cadre medicale din republică infectaţi cu coronavirus – sunt din municipiul Chişinău. Numărul acestora nu a crescut”, a scris Ceban, pe o rețea de socializare.

Totodată, din rapoartele viceprimarilor, Ion Ceban a menționat că, în această săptămână se va întruni grupul de lucru creat pentru a definitiva Proiectul privind parcările şi parcajele în Chişinău. În acest scop municipalitatea va identifica parteneriate publice-private.

„- Un grup de lucru lucrează la capitolul depistării celor mai periculoase porţiuni de drum, unde se produc cele mai multe accidente rutiere. În această săptămână a avut loc prima ședință. Ulterior va fi creată o hartă a acestor locaţii şi se vor propune soluţii pentru diminuarea accidentelor.

– În data de 26 mai vor avea loc discuţii publice cu privire la definitivarea conceptului de aplicare a amenzilor pentru aruncarea gunoiului la întâmplare.

– Pasajul subteran din str. Aleco Russo (în preajma CC Soiuz), va fi unul pietonal. Comercianţilor de acolo le-a fost propus o altă locaţie, unde îşi vor putea realiza activitatea.

– La Poligonul de deșeuri solide din comuna Țânțăreni, Anenii Noi, se lucrează la 3 şantiere concomitent.

– În două luni, grădiniţa din Coloniţa va fi disponibilă pentru a-și deschide ușile. Lucrările de reparaţie sunt gata în proporţie de 80%.

– Un grup de lucru va examina locaţia unde urmează să fie transferaţi comercianţii din scuarul Mihai Eminescu din centrul capitalei, unde municipalitatea va efectua lucrări de reparaţie. Noua locaţie se va numi „Aleea artiștilor de creație, expoziție cu vânzare”.

– Strămutată va fi şi piaţa improvizată din Calea Basarabiei.

– Cetăţenii în continuare pot depune cereri online pentru obţinerea actelor permisive în domeniul construcțiilor. Vom interzice construcțiile în perimetrul zonelor verzi, înstrăinarea terenurilor funciare ale municipiului. Terenurile vor fi date în arendă în exclusivitate prin licitație publică și transparentă.

– În perioada 1 iunie – 30 septembrie, curent, vor fi comercializate apă şi îngheţată în unele zone special prevăzute. Totodată, în această săptămână vor fi organizate dezbateri publice pe marginea subiectului comerţului ambulant stradal.

– Procesul de înregistrare a copiilor în clasa întâi, continuă. Doar în primele 3 zile de la lansare, pe platforma online escoala.chisinau.md au fost depuse 4.888 de cereri, ceea ce constituie mai mult de jumătate din numărul total de copii care urmează să fie înmatriculaţi.

– Grădiniţele rămân închise până în data de 30 iunie, curent. Până atunci în instituţiile preşcolare vor fi efectuate lucrări de reparaţie din banii municipali, prevăzuţi anterior în acest scop. Banii repartizați pentru reparația instituțiilor educaționale nu vor fi realocați în alte scopuri.

– Problema copiilor străzii, care nu depinde doar de Primăria Chişinău, va fi documentată, iar copiii predaţi instituţiilor responsabile. În cadrul Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copiilor, va fi organizat concurs public, pentru a eficientiza munca în cadrul acestei entităţi.

– Continuă să fie evacuate gheretele, gardurile, panourile publicitare şi garajele amplasate ilegal în sectoarele capitalei. Acţiunea nemulţumeşte mai mulţi locatari. Totuşi, legea este una pentru toți”, a mai scris Ceban, pe o rețea de socializare.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților