[ X ]
[ X ]
[ X ]
Moțiunea simplă – examinată în Parlament. Litvinenco: „E plină de minciuni”
21 Octombrie

În Parlament este examinată moțiunea simplă depusă de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) asupra activității și politicilor Ministerului și ministrului Justiției, transmite CURENTUL.

În debutul examinării moțiunii, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a menționat că moțiunea a fost depusă săptămâna trecută și este examinată astăzi, ceea ce nu era pe timpul fostei guvernări.

„Multiplele moțiuni din acea perioadă pe care le înaintam, iar cu opoziția de astăzi, fiind la guvernare, nu ajungeau să fie dezbătute. Se găseau tertipuri, virgule și din cauza acestora acestea erau aruncate la coș. Acum ne aflăm în altă situație, a unei normalități când un instrument constituțional este acceptat, pus pe rol și dezbătut”, a spus Litvinenco.

De asemenea, ministrul spune că moțiunea este o amestecătură de minciuni, falsuri, opinii rupte din context.

Totodată, Litvinenco spune că încă nu s-a realizat reforma justiției, în două luni jumătate este imposibil.

„Nu am început să facem o justiție corectă pentru că dorim să punem temelia pe rămășițele putrede a sistemului corupt pe care l-ați lăsat. După ce ați dat jos Guvernul Sandu ați preluat controlul asupra justiției, politic. V-ați pus un procuror ascultător”, spune el.

În context, ministrul spune că la Minister se află în elaborare 10 proiecte de legi care derivă din activitatea Guvernului, Planul de acțiuni.

„Considerăm că fără o evaluare a judecătorilor și procurorilor nu este posibilă curățarea sistemului, dar acest lucru trebuie făcut atent. Să fie respectate standardele Comisiei de la veneția, că avem angajamentele partenerilor, că nu există riscuri ca ulterior să fim condamnați la CEDO. Acțiunile noastre sunt coordonate cu partenerii externi”, spune Litvinenco.

Ministrul mai spune că moțiunea a fost înaintată pentru că opoziției nu i-a plăcut ce s-a întâmplat cu Alexandr Stoianoglo.

„Ce am făcut în CSP nu este altceva decât am pus în aplicare o prevedere de lege”, spune Litvinenco.

Ministrul a mai declarat că reforma justiției nu este ușoară. „În acest sector există interese mari, dar noi suntem consecvenți, corecți și încăpățânați, în sensul bun. Am promis că vom scăpa de Plahotniuc, am făcut-o cu cetățenii, am spus că Dodon va pierde funcția de Președinte, a pierdut-o, am promis că vom insista și vom obține anticipate, am făcut-o, am spus că mergem să câștigăm alegerile anticipate, le-am câștigat, vom realiza și reforma justiției”, a spus Litvinenco.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților