[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul Țulea, la Kiev: „Am propus organizarea la Chișinău a următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale de colaborare comercial-economică”
4 August

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Oleg Țulea, aflându-se la Kiev, după întrevederea cu omologul ucrainean, Dmytro Kulea, a venit cu unele declarații de presă, informează CURENTUL.

„Aceasta este prima mea vizită oficială în străinătate în calitate de Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. În actualele condiții speciale, dictate de pandemia provocată de virusul COVID-19, când întrevederile directe sunt limitate, fiind practicate mai mult discuțiile prin conferințele on-line, astfel de contacte personale au devenit și mai importante”, a declarat Țulea.

Prin urmare, ministrul moldovean a ținut să adauge: „Un subiect comun pe agenda Chișinăului și Kievului îl constituie promovarea continuă a procesului de integrare europeană. În context, am vorbit despre stadiul actual al dialogului țărilor noastre cu partenerii europeni, despre experiența în procesele de reformă pentru modernizarea societăților noastre spre beneficiul oamenilor, dar și perspectivele care se deschid în această direcție, inclusiv pentru coordonarea unui set de acțiuni pentru Summitul Parteneriatului Estic din martie 2021. Astfel, vectorul comun european de dezvoltare rămâne o bază solidă în relația bilaterală, precum și în efortul de a construi statele noastre democratice, moderne și prospere”, a spus, în cadrul briefingului, ministrul.

Totodată, Țulea a spus: „Ambii suntem de acord că relaţiile comercial-economice bilaterale trebuie să fie intensificate. În acest context, am propus organizarea la Chișinău a următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale de colaborare comercial-economică, precum și promovarea în continuare a dialogului direct la nivelul co-președinților Comisiei. De asemenea, ne dorim să intensificăm cooperarea dintre cele două țări și în domeniul cultural-umanitar. Am convenit în cadrul întrevederii și asupra necesității activizării dialogului pe linia celor două ministere ale educației, iar în timpul apropiat este planificată cea de-a 3-a reuniune în format de videoconferință”, a spus Țulea.

„Bineînțeles, am discutat pe marginea problematicii de securitate. În ceea ce privește reglementarea conflictului din estul Ucrainei și problema Crimeii am reconfirmat susținerea de către Republica Moldova a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în limitele frontierelor sale recunoscute internațional”, a precizat ministrul.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților