[ X ]
[ X ]
[ X ]
Migranții și autoritățile locale din 13 localități vor realiza 4 proiecte intercomunitare inovative
8 Iunie

Autoritățile locale și migranții plecați din 13 localități își unesc eforturile pentru a realiza patru proiecte intercomunitare inovative, transmite CURENTUL.

Guvernul Elveției oferă granturi pentru dezvoltarea durabilă a localităților cu implicarea originarilor plecați, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

Cele patru proiecte de cooperare intercomunitară au fost selectate în bază de concurs, la care au participat 17 grupuri de localități, având ca lideri localitățile partenere ale proiectului MiDL.

Una din inițiativele care a obținut finanțare este dezvoltarea traseului turistic „Dor de Codru” în localitățile Ciorești, Micleușeni și Dolna.

Un alt proiect prevede crearea serviciului intercomunitar de pompieri voluntari, care va deservi localitățile Brânza, Vadul lui Isac și Colibași.

Locuitorii din Cărpineni, Mingir și Negrea vor avea un sistem modern de gestionare a deșeurilor, iar pentru persoanele în etate, vulnerabile din Copceac, Cairaclia, Novosiolovca și Aluatu din UTA Găgăuzia și Taraclia va fi amenajat un centru de plasament.

Fiecare dintre cele patru grupuri de localități va beneficia de granturi a câte 50 000 USD, oferite de Guvernul Elveției.

Suplimentar, autoritățile locale vor aloca 106,5 mii USD și identifica alte surse de finanțare în sumă de 267,9 mii USD, iar băștinașii plecați din cele 13 comunități, vor contribui cu 15,2 mii USD. Astfel, până la finele anului curent, vor fi implementate patru proiecte cu un buget total de 589,6 mii USD.

Pe lângă dezvoltarea localităților, aceste inițiative contribuie la o mai bună coeziune dintre băștinașii plecați, autorități și populația locală.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților