[ X ]
[ X ]
[ X ]
Membra CA, Larisa Manole, în Parlament: „Să mă învinuiți pe mine personal de obediență politică este un sacrilegiu”
12 Noiembrie

Reacție emoționantă în Parlament, în timpul dezbaterilor pe subiectul raportului Consiliului Audiovizualului (CA), care a finalizat cu respingerea lui și, respectiv, cu demiterea in-corpore a tuturor celor nouă membri ai instituției. Membra CA, Larisa Manole, a răbufnit după ce un deputat din majoritatea PAS a formulat mai multe acuzații la adresa CA, acuzându-i pe unii membri de neprofesionalism.

„Să mă învinuiți pe mine personal de obediență politică este un sacrilegiu. Când mulți dintre dumneavoastră umblați la școală, activați în structurile de stat bine mersi, eu cu mulți colegi de la televiziunea publică luptam pentru libertatea de exprimare, pentru pluralism de opinie în audiovizual, pentru informarea corectă a cetățenilor. Să spuneți acum că nu sunt profesionistă și că am ajuns acolo grație unui partid sau a unei forțe politice… Îmi pare rău”, a declarat profund emoționată Larisa Manole.

La situația respectivă, spicherul Igor Grosu a reacționat: „eu vă rog să terminăm discursurile lacrimogene și să revenim la subiect.”

Larisa Manole a fost numită membră a CA în luna iulie, anul trecut.

Amintim că Larisa Manole a activat mai multe decenii la televiziunea publică, fiind membră a grupului de rezistență împotriva cenzurii impusă în anii 2000, pe timpul guvernării comuniste, de conducerea „Teleradio-Moldova”. Mai mulți jurnaliști au atacat în instanța europeană statul R. Moldova pentru încălcarea articolului 10 (libertatea de exprimare) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

În toamna lui 2009, CtEDO a dat câştig de cauză reclamanţilor în dosarul „Larisa Manole şi alţii versus R. Moldova”. Potrivit celor nouă reclamanţi, foşti sau actuali jurnalişti la televiziunea publică, Larisa Manole, Corina Fusu, Mircea Surdu, Dinu Rusnac, Viorica Cucereanu-Bogatu, Angela Aramă, Ludmila Vasilache, Leonid Melnic şi Diana Donică, „Teleradio-Moldova” a fost supusă cenzurii pe întreg parcursul existenţei sale. Însă după venirea la putere a comuniștilor, în februarie 2001, cenzura a devenit intolerabilă.

Amintim că în februarie 2002, 331 de angajați ai TVM au semnat o declarație de protest împotriva cenzurii. Eu au recurs și la greva foamei, ca formă extremă de protest.

sursa: Monitor Media

Inapoi la arhiva noutaților