[ X ]
[ X ]
[ X ]
Medicii de familie vor îndeplini mai puține formulare. Ministerul Sănătății a perfecționat indicatorii de performanță
18 Aprilie

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a revizuit și perfecționat indicatorii de performanță în asistența medicală primară prin reducerea acestora de la 19 indicatori la 6, fapt ce va permite debirocratizarea asistenței medicale primare și eficientizarea acesteia, transmite CURENTUL.

În acest sens, medicii de familie vor îndeplini mai puține formulare, decât în prezent, ceea ce va contribui la utilizarea mai rațională a timpului planificat pentru consultație, la îmbunătățirea comunicării medic – pacient, la asigurarea unui acces echitabil şi la sporirea eficienţei şi calităţii serviciilor medicale prestate pacienților.

Astfel, instituțiile medicale primare, vor trebui să prezinte, trimestrial, îndeplinirea indicatorilor de performanță la următoarele categorii:

1.    Prevenirea, depistarea precoce și supravegherea maladiilor cardiovasculare;

2.    Prevenirea, depistarea precoce și supravegherea maladiilor Diabetului zaharat;

3.    Prevenirea, depistarea precoce a stărilor precanceroase și a cancerului;

4.    Tuberculoză;

5.    Gravide;

6.    Copiii.

Prin introducerea indicatorilor pentru performanţă în asistenţa medicală primară, Ministerul urmăreşte îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale prestate, depistarea precoce a maladiilor, şcolarizarea şi supravegherea adecvată a pacienţilor cu maladii cronice în condiţii de ambulator.

Realizarea acestui deziderat crește performanța sistemului de sănătate și are impact pozitiv la nivel de societate prin reducerea mortalității evitabile, dizabilității și scăderea pe termen lung a costurilor în asistența medicală secundară și terțiară.

Plata cu caracter stimulator pentru îndeplinirea indicatorilor de performanță constituie cel puțin 15% din salariul de bază al lucrătorului medical și se alocă în dependență de indicatorii realizați.

Menționăm că, activitățile de debirocratizare a activității medicului de familie vor continua prin implementarea fișei medicale electronice și a certificatului de concediu medical electronic etc..

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților