[ X ]
[ X ]
[ X ]
Mai multe asociații au adresat un apel către autorități. Află despre ce e vorba!
24 Aprilie

Un apel către autoritățile Republicii Moldova cu privire la acceptul de a instala, pe teritoriul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, un bust în cinstea unui membru al Sfatului Țării, a fost lansat, astăzi, de mai multe asociații, informează CURENTUL.

Directorul Asociației „ProMemoria”, Anatol Petrenco, a comunicat mai multe detalii cu privire la personalitatea menționată. „Alexandru Oatu s-a născut la 31 martie, 1878, în satul Cuhnești, județul Bălți. El, împreună cu fratele lui – Vasile, au fost foarte activi în lupta împotriva regimului țarist. A fost numit directorul liceului „Mihai Eminescu”. Viața lui s-a încheiat tragic, în 1940, se scrie că un ofițer NKVD (securitatea sovietică) trăia în casa lui, astfel Oatu a luat revolverul acestuia și s-a sinucis. Sigur că, lucrurile acestea nu sunt adevărate. Dacă ar fi fost așa, cred că Oatu mai întâi îl împușca pe ofițer și mai apoi s-ar fi sinucis. Mai degrabă este cazul unui omor din partea ofițerului NKVD”, a precizat Petrenco.

Președintele Asociației UNIREA-ODIP, Vlad Bilețchi, a comunicat despre refuzul membrilor senatului de a accepta instalarea bustului pe teritoriului Academiei.

„Cât de simplă și nobilă este o inițiativă de a instala un bust în memoria unei personalități istorice. Nu aduce pagube nimănui. Apare întrebarea: de ce și în baza căror motive, 17 oameni dintr-un senat votează contra, împotriva instalării”, a declarat Bilețchi.

Președintele Asociației „Contra corupției”, Vladimir Maiduc, a comunicat mai multe detalii despre acțiunile ce urmează a fi întreprinse.

„Alexandru Oatu a fost înmormântat la Cimitirul Armenesc. În 1961 era mormântul, astăzi nu mai este. Cunoaștem istoria cimitirului, au nimicit mormântul. În acest fel, am hotărât să instalăm un bust pe teritoriul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Ce cerem noi? La moment, bustul este gata. Eu sunt gata să sponsorizez din fondurile proprii, în jurul a jumătate de milion de lei, instalarea monumentului – cu pavaj, scaune etc. Toate acestea sunt gata să le fac, însă nu cu conducerea aceasta. Ne vom adresa către ministrul Culturii, Procuratura Generală și alte instanțe, care să facă o analiză cu privire la starea clădirii Academiei. Aceasta se află într-o stare dezastruoasă intenționat pentru ca cineva să o privatizeze. Noi nu putem pune un monument. În același timp, dorim demiterea conducerii Academiei și numirea altei conduceri”, a conchis Maiduc.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților