[ X ]
[ X ]
[ X ]
Luc Pierre Devigne: „Este timpul pentru acțiuni, a fost multă vreme când am susținut și am avut răbdare”
20 Februarie

Directorul general adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă din partea Uniunii Europene (UE), Luc Pierre Devigne, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, iar totalurile acesteia le-a făcut în cadrul unei conferințe de presă, informează CURENTUL.

Oficialul european s-a referit la stadiul de punere în aplicare și provocările în implementarea Acordului de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova, dar și a amintit că a avut întrevederi cu Premierul, ministrul de Externe și ministrul Justiției, cu liderii partidelor de opoziție, dar și a participat la evenimentul de aniversare a 5 ani de la implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Luc Pierre Devigne a vorbit despre avantajele și rezultatele acordului sus-menționat, precizând că asocierea politică profundă este făcută prin intermediul Acordului de Asociere, care pledează pentru respectarea drepturilor umane, libertății presei, depolitizarea instituțiilor de drept, respectarea statului de drept etc.

„Am discutat cu Premierul despre prioritățile ce trebuie implementate în viitorul apropiat. Așteptăm acțiuni în ceea ce privește lupta cu corupția, dar și-n privința investigării fraudei bancare. Nu putem crede că nu este posibil legal să judeci asemenea fraudă, înseamnă că este o problemă cu statul. Iar dacă este o problemă cu sistemul de justiție, atunci Guvernul trebuie să asigure o reformă a acesteia”, a spus el.

Oficialul a menționat că Uniunea Europeană așteaptă ca reformele în Republica Moldova să fie făcute printr-un proces deschis, transparent, cu implicarea opoziției, societății civile, ținând cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Totodată, el a reiterat că UE rămâne angajată în susținerea cetățenilor Republicii Moldova

„Și acum am auzit motive de ce frauda bancară nu poate fi dusă la capăt. Bine, asta nu e suficient. Este timpul pentru acțiuni, a fost multă vreme când am susținut și am avut răbdare. Știți că am așteptat îndeplinirea criteriilor pentru asistența macrofinanciară. Noi vom judeca obiectiv acțiunile Guvernului”, a spus Devigne.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților