[ X ]
[ X ]
[ X ]
La Orhei va fi iniaţiat referdumul cu privire la reamplasarea pieţii locale
14 August

Primarul de Orhei, Ilan Șor, este determinat să inițieze și să desfășoare un referendum local privind reamplasarea pieței orașului Orhei, și anume construcția și amenajarea unei piețe moderne, care va dispune de locuri de comerț suficiente, de tot confortul necesar pentru desfășurarea unui comerț la standardele moderne, transmite CURENTUL.

Inițierea unui referendum local a fost reexaminată în cadrul şedinţei Consiliului Municipal, care a avut loc vineri, 11 august.

Inițiativa Primarului de Orhei, Ilan Șor, care a menționat că acest proiect are un caracter deosebit și este strategic pentru orășeni, a fost susținută și de majoritatea consilierilor municipali.

Potrivit edilului, decizia adoptată de consilierii municipali este o decizie democratică, iar alegerea finală le aparține locuitorilor urbei.

Primarul de Orhei, Ilan Șor a specificat că noul proiect prevede construirea unei piețe moderne cu toate serviciile necesare activităților de vânzare, care să corespundă tuturor standardelor în ceea ce privește siguranța și calitatea alimentelor, precum și stoparea comerțului ilicit în afara piețelor.

De asemenea, edilul a dat asigurări că, toți cei care dețin la moment locuri de comerț în piață, vor primi în mod garantat spații amenajate în noua construcție.

Totodată, Primăria Municipiului Orhei se angajează să amenajeze parcare modernă.

Actuala piață orășenească este situată în centrul orașului Orhei, iar capacitatea de a face faţă atât comercianţilor, cât şi cumpărătorilor, este depăşită.

Nu există căi de acces și parcare. În zilele de piață, este împiedicată circulația cetățenilor. Nu toți comercianții sunt asigurați cu un loc amenajat pentru comercializare. O parte din produse sunt vândute în condiții care încalcă normele sanitare.

Construcția unei piețe noi, moderne face parte din programul primarului Ilan Șor cu privire la dezvoltarea și modernizarea municipiului Orhei. Legislația impune organizarea și desfășurarea de referendumuri local pe probleme de interes public.

Amintim că, în iunie 2016, autorităţile locale au pus în discuţie această problemă, însă Comisia Electorală Centrală a dat acestei inițiative o revizuire negativă.

Totodată, este menţionat că după expirarea a 15 zile de la adoptarea deciziei cu privire la inițierea referendumului local în condițiile art. 180 lit.a) din Codul electoral, consiliul municipal va examina și adopta decizia privind desfășurarea referendumului local.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților