[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iurie Topală despre luxul din cadrul fostului spital CFM: „Ceea ce a găsit Premierul acolo este rezultatul unei viziuni sovietice de administrare”
6 Septembrie

Fostul director al Căii Ferate din RM, Iurie Topală, a venit cu o reacție la ceea ce a descoperit Premierul Pavel Filip la fostele instituții medicale gestionate de CFM, transmite CURENTUL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Iurii Topală menționează că administrația CFM trebuie să-și concentreze atenția pentru a dezvolta sistemul feroviar, nu de a întreține sistemul medical propriu.

„Am tot urmărit reacția presei (de altfel, fundamentată), în legătură cu vizita domnului Pavel Filip la una dintre fostele instituții medicale gestionate de CFM. Materiale diferite, unele cât se poate de obiective, altele cât se poate de manipulatorii. În primul rând țin să mulțumesc colegilor jurnaliști care mi-au solicitat punctul de vedere, au analizat lucrurile și au reflectat faptul că acest „palat” al „Căii Ferate” nu a fost construit sau reabilitat în perioada mandatului meu de director general. Mai mult, începând cu anul 2015, de când am preluat aceasta funcție, nici eu și niciun alt locțiitor de-al meu nu au avut acces la acest salon de lux. Este inadmisibil ca angajații acestei întreprinderi să fie tratați diferențial. Indiferent de grad, statut sau funcție, fiecare salariat trebuie să beneficieze de aceleași condiții de muncă! Tot de atunci, CFM nu a făcut nici o investiție în acest Centru de Recuperare, cu excepția întreținerii instituției (salarii, cheltuieli pentru energie electrică, gaze, apă etc.). Administrația „Căii Ferate” trebuie să-și concentreze atenția și eforturile pentru a moderniza, dezvolta și reabilita transportul feroviar al statului, pentru a crea condiții de siguranță sporită pentru călători și marfă. Cheltuielile de alt gen, cum ar fi întreținerea sistemului medical propriu sunt nejustificate și ilogice, mai ales în situația în care se află astăzi întreprinderea. Am bătut alarma vreme de câțiva ani, am solicitat Fondatorilor să inițieze procedura de transmitere a sistemului medical din gestiunea CFM în gestiunea Ministerului Sănătății, cel care dezvoltă politici în domeniu. Medicina este un sector foarte important pentru sănătatea populației, de aceea evoluția ei trebuie monitorizată strict de specialiștii din domeniu, care cunosc directivele prioritare pentru investiții. CFM, la rândul său, trebuie să se preocupe de crearea condițiilor de confort pentru beneficiarii serviciilor pe care le prestează. Nu-mi doresc să critic predecesorii mei, cei de la care am moștenit nu o singură lacună a sistemului feroviar moldovenesc. Perindarea directorilor interimari este tocmai unul dintre motivele care a dus la crearea unui anturaj favorabil apariției acestor „găuri negre” ale economiei întreprinderii”, scrie Iurii Topală.

De asemenea, el spune că ceea ce Pavel Filip a depistat la Centrul de Recuperare este rezultatul unei viziuni sovietice de guvernare.

„Ceea ce a găsit domnul prim-ministru al Republicii Moldova la Centrul de Recuperare este rezultatul unei viziuni sovietice de administrare, concentrate pe crearea condițiilor pentru administrație, nu și pentru salariații de rând, muncitorii cărora le datorăm întreaga admirație. Acest Centru este, însă, doar o parte din șirul de instituții medicale pe care CFM era nevoită să le întrețină și a căror rentabilitate și eficiență în raport cu angajații era egală cu zero. Ne bucură faptul că acest Guvern ne-a auzit doleanțele și ne-a împărtășit părerea. Fiecare domeniu de activitate trebuie să fie gestionat de specialiști calificați. CFM să se ocupe de transport, iar Ministerul Sănătății – de sistemul medical. Situația depistată și de domnul premier la acea instituție este o reconfirmare a fundamentelor pe care le-am evocat atunci. Este inacceptabil să tolerăm asemenea atitudini comportamentale față de cetățeni”, a mai scris Iurie Topală.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților