[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ion Sula recomandă partidului de guvernare să nu desfășoare acest referendumul anunțat de șefa statului: „Există riscuri”
11 Ianuarie

Ion Sula, liderul Partidului Social Democrat European (PSDE), afirmă că referendumul anunțat de șeful statului, Maia Sandu, este „o acțiune politicianistă care are cu totul alt scop decât cel declarat și anume – scopul este ca președintele actual să mai ia un mandat, folosind subiectul integrării europene”, informează CURENTUL.

Politicianul, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive, a amintit despre faptul că, în 2019, când partidul de guvernare de atunci a desfășurat un referendum în ziua alegerilor parlamentare, partidul – care acum e la guvernare – a criticat mult acel exercițiu.

„Noi nu vedem o consecvență în declarațiile și acțiunile celor care sunt acum la guvernare”, a punctat el.

Ion Sula a mai spus că referendumul dat implică mai multe riscuri.

„Sigur că există anumite riscuri. Sunt două scenarii. Fie că rezultatul va fi unul pozitiv. Și ne punem întrebarea – ce se va schimba că oamenii vor vota integrarea europeană? Or, Republica Moldova a luat această cale încă din 2014, când a fost semnat Acordul de Asociere… Ultimele alegeri parlamentare, locale arată că oamenii și-au exprimat votul pentru partidele proeuropene.

Și noi, PSDE, ne dorim integrarea europeană, dar nu e neapărat și recomandăm partidului de guvernare să nu desfășoare acest referendum… Or, este al doilea scenariu – dacă se votează negativ, nu pentru aderarea la Uniunea Europeană… ce se va schimba? Republica Moldova va continua negocierile…”, a explicat liderul PSDE.

Politicianul a atenționat și despre experiența altor state – deja membre ale Uniunii Europene – care au desfășurat un asemenea referendum doar după încheierea negocierilor.

Inapoi la arhiva noutaților