Valeriu Pleşca, candidat la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova – desemnat de Partidul Social Democrat European (PSDE), în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, a vorbit despre decizia de a participa la prezidențiale, situația actuală din țară, dar și despre echipa care-l susține.
TRIBUNA: Domnule Pleşca, ce v-a determinat să candidaţi la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova (RM)?
Valeriu Pleșca: În primul rând, vreau să mulţumesc Partidului Social Democrat European pentru încrederea acordată, nominalizându-mă candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Desemnarea la funcţia de Preşedinte mă onorează și declar cu toată responsabilitatea că voi face tot ce va fi necesar pentru a demonstra că miza acestei decizii fără precedent a fost una corectă și pe deplin justificată.
Totodată, sunt convins că începutul acesta va avea continuitate, astfel, în perioada următoare, echipa „Uniunea Creștin-Socială din Moldova”, în frunte cu mine, se va integra în Partidul Social Democrat European, astfel încât să fortificăm PSDE și să avem rezultate cât mai bune atât la alegerile prezidențiale, cât si la cele parlamentare. Sunt convins că în viitorul apropiat și alte formațiuni politice vor urma exemplul nostru.
În ce privește ceea ce m-a determinat să candidez, pot spune că e vorba întâi de toate de dorinţa de a mă implica şi de a ajuta Republica Moldova să depăşească situaţia complicată în care se află acum. Sunt convins că drumul nostru spre UE este corect și va aduce pace și bunăstare cetățenilor noștri. Sunt patriot și proeuropean convins, pledez pentru familia tradițională și suveranism în cadrul Uniunii Europene (UE).
Nu pot fi indiferent când văd că lumea fuge masiv din țara noastră. Actuala guvernare nu are soluții pentru a crea locuri de muncă, pentru a opri exodul masiv și pentru a combate sărăcia. Mă pronunț ferm împotriva promovării migrației masive, de oriunde, așa cum s-a întâmplat în Europa de Vest, și acum și în Franța, Germania, se recunoaște că au greșit, și UE acum se luptă cu migrația ilegală și masivă. Trebuie să facem tot posibilul ca să se întoarcă în țară concetățenii noștri, să le creăm condiții.
Consider că am capacităţile necesare, experienţă, dar şi dorință sinceră de a mă implica şi de a ajuta, din postura de Preşedinte de ţară, ca Republica Moldova să iasă din groapa în care este acum şi să înceapă să se dezvolte normal. Sunt conștient de enorma responsabilitate ce-mi revine, dar sunt sigur că drumul ales este unul corect și voi demonstra acest lucru.
T.: Pe ce veţi pune accentul în aceste alegeri?
V.P.: Pe problemele reale ale oamenilor, pe soluţii concrete pentru ele şi pe abordări profesioniste. Cu regret, politicienii din trecut, dar și actuala guvernare PAS, s-au întrecut în populisme, iar rezultatul îl vedem cu toţii – de cele mai dese ori la guvernare au venit oameni incompetenţi, care nu doar că nu au contribuit la dezvoltarea ţării, ci au adus stagnarea şi regresul. De aceea şi suntem cea mai săracă şi cea mai slab dezvoltată ţară din Europa. A venit timpul să rupem acest cerc vicios – la cârma ţării trebuie să ajungă profesionişti cu experiență, dar, care, totodată, să fie şi patrioţi. Numai astfel vom reuşi să salvăm ţara şi să-i asigurăm un prezent şi un viitor demn. Iar instituția prezidențială trebuie să devină acel loc, unde este timona unei țări, care să coordoneze și să vegheze, ca corabia numită Republica Moldova, să meargă în direcția corectă.
T.: Cum vă veţi poziţiona în campania electorală în raport cu ceilalţi candidaţi?
V.P.: Fiind proeuropean, am observat că printre cei care se auto identifică drept candidați proeuropeni sunt personaje compromise, care sunt împinși în cursa prezidențială din spate de forțe obscure cu interese meschine. În timpul campaniei electorale, în cadrul dezbaterilor, voi dezvălui mai multe informații, ca alegătorul să cunoască adevărul. Pe de alta parte, avem o serie de candidați antieuropeni, care reprezintă un mare pericol pentru Republica Moldova, deoarece, cu siguranţă, vor atenta la cursul de integrare europeană. Mai bine-zis, scopul lor va fi deturnarea Republicii Moldova de pe calea europeană și încercarea de a promova agenda Kremlinului. Electoratul proeuropean are nevoie de o alternativă şi acest fapt inclusiv m-a determinat să candidez.
T.: Una dintre cerințele UE este combaterea oligarhiei, ce veți face în acest sens?
V.P.: Dacă devin Președinte, voi convoca Consiliul Suprem de Securitate pe tema luptei cu oligarhii și recuperării prejudiciului material și moral de la aceștia, care, conform unor experți, depășește suma de 10 miliarde de euro. Constatăm că, Maia Sandu și PAS, nu au putut, dar eu voi reuși să aduc oligarhii fugari acasă, în cătușe, să răspundă pentru crimele săvârșite, prin instrumentele legale ale statului.
T.: Ce ne puteți spune despre integrarea europeană a RM și despre referendumul constituțional?
V.P.: PSDE și eu, în calitate de candidat la Președinția RM, susținem procesul de integrare a RM în UE și vom participa și la campania de susținere a referendumului constituțional, o să îndemnăm oamenii să voteze pentru, astfel încât integrarea europeană să fie și în Constituția RM. Chiar dacă se încearcă politizarea acestui referendum, el este necesar, pentru că fortificarea procesului de integrare europeană, prin referendum, va anula criticile euroscepticilor și va face procesul de integrare europeană ireversibil.
T.: Ce credeți despre relațiile RM cu România și Ucraina, vecinii noștri. Dar despre Unirea RM cu România?
V.P.: Consider că datorită faptului că avem doi vecini strategici, relațiile cu România și Ucraina trebuie să fie excelente, de colaborare și susținere reciprocă. Să fie clar, eu susțin integritatea teritorială a Ucrainei și condamn ferm războiul declanșat de Federația Rusă. Dacă există anumite divergențe între țări, ele trebuie rezolvate la masa negocierilor.
Trebuie să ne amintim că România a fost prima țară care a recunoscut în 1991 independența RM, după proclamarea acesteia de către Parlamentul RM. Până în prezent nicio guvernare din România nu a venit cu vreun proiect oficial de Unire a RM cu România. În lipsa unei oferte de Unire din partea Parlamentului și Guvernului României, cu un plan de acțiuni concrete, subiectul acesta este folosit de politicieni în scopuri politice și electorale. Astăzi, prioritatea numărul unu este susținerea de către România a integrării RM în UE, pentru care eforturi trebuie sa îi mulțumim. Personal cred că R.Moldova și România trebuie să încheie un Tratat de fraternitate, datorită relațiilor speciale dintre țările noastre. Propun să creăm un Consiliu Consultativ cu statut permanent, format de reprezentanți din ambele Parlamente și Guverne, care să se convoace minim o dată în an pentru a discuta și identifica soluții de cooperare între țările noastre, să nu mai existe vamă și hotare între noi etc.
T.: Ce opinie aveți despre reforma justiției și starea de lucruri privind activitatea sistemului judecătoresc și a Procuraturii?
V.P.: Vetingul și prevetingul au suferit eșec, deoarece au fost delegați în Comisia de vetting persoane pe principii politice. Astfel, imparțialitatea lor este nulă.
În ce privește activitatea Procuraturii, este pozitiv faptul că a fost numit un procuror general, care este apreciat de corpul procurorilor. În același timp sunt probleme în activitatea CSP, prin selectarea și promovarea subiectivă și politică a cadrelor.
Reforma justiției în Republica Moldova este un proces complex și de lungă durată. Succesul acesteia depinde de voința politică, de implicarea societății civile și de sprijinul partenerilor internaționali. Este esențial ca toate aceste eforturi să fie coordonate și să se concentreze asupra obiectivului principal: crearea unui sistem judiciar independent, eficient și accesibil tuturor cetățenilor.
T.: În atribuțiile șefului statului intră și coordonarea SIS. Ce propuneri aveți privind reforma acestui serviciu?
V.P.: Serviciul de Informații și Securitate trebuie modernizat și adaptat la noile amenințări, cu accent pe colectarea și analiza informațiilor, lupta împotriva terorismului și extremismului, precum și pe contracararea dezinformării și a propagandei. Consider ca Centrul „Patriot”, adică Centrul pentru combaterea dezinformării, trebuie să fie încadrat ca o subdiviziune a SIS. Trebuie să depășim teama formată față de fosta securitate sovietică, astăzi avem nevoie de un serviciu național de inteligență fortificat, cu atribuții clare în legislație. De asemenea, SIS trebuie să devină un organ de constatare a infracțiunilor ce țin de securitatea națională, cum ar fi trădare de patrie, spionaj etc.
T.: Ce vă face atât de încrezător în şansele dvs.?
V.P.: Eu cred că în aceste alegeri oamenii se vor orienta, în primul rând, către profesionişti. Am fost înaintat la funcţia de Preşedinte al RM de unul dintre cele mai populare şi importante partide din R. Moldova şi care are una dintre cele mai puternice ramificaţii la nivel teritorial. PSDE este a treia formaţiune a ţării ca pondere după rezultatul înregistrat în precedentele alegeri locale şi a doua – pe segmentul proeuropean. E vorba de o echipă puternică, profesionistă, care abordează cu maximă responsabilitate apropiata campanie electorală a alegerilor prezidenţiale şi a referendumului constituţional, iar aceasta nu are cum să nu-şi spună cuvântul şi la nivel de rezultat.