Relațiile economice dintre Republica Moldova și Germania cunosc o creștere constantă și substanțială în ultimii ani, consolidând poziția acesteia ca al doilea cel mai important partener al țării noastre în cadrul Uniunii Europene. Volumul comerțului bilateral a crescut de la 556,7 milioane USD în 2017 la aproape 837,5 milioane USD în 2024.
Această creștere arată cât de puternic este parteneriatul nostru și se vede în gama variată de produse moldovenești care ajung pe piața germană. Printre acestea se numără:
Sucuri de fructe și nuci – 9,41 milioane USD (în creștere cu 246,4% față de 2023);
Fibre de sticlă – 6,36 milioane USD (în creștere cu 84,5% față de 2023);
Caise, cireșe, vișine, piersici – 11,19 milioane USD (în creștere cu 49,3% față de 2023);
Nuci – 10,17 milioane USD (în creștere cu 36,9% față de 2023);
Semințe de floarea-soarelui – 5,27 milioane USD (în creștere cu 26,8% față de 2023).
Totodată, în topul produselor moldovenești exportate în Germania se regăsesc firele și cablurile, scaunele, dar și costumele pentru bărbați și băieți.
Pe de altă parte, Republica Moldova importă din Germania o varietate largă de bunuri, inclusiv autoturisme, medicamente, autovehicule pentru transportul mărfurilor, tractoare, semiremorci și piese auto. Această diversitate subliniază complementaritatea economiilor noastre și rolul Germaniei ca furnizor de bunuri de înaltă calitate.
De asemenea, această dinamică pozitivă este susținută prin instrumente strategice de cooperare, cum ar fi Memorandumul de Înțelegere semnat la 2 octombrie 2024 între Republica Moldova și Landul Baden-Württemberg din Germania. Documentul prevede înființarea unei Comisii mixte pentru facilitarea colaborării în domenii prioritare, precum economia, agricultura, mediul înconjurător și energia, cu un accent deosebit pe atragerea unui număr cât mai mare de investitori germani.
Precizăm că în prezent, în Republica Moldova activează 426 de întreprinderi cu capital german, iar Germania ocupă locul 8 în topul principalilor investitori după valoarea capitalului investit.