[ X ]
[ X ]
[ X ]
Guvernul forțează un important investitor american să plece din Moldova. Peste 2000 de moldoveni riscă să rămână șomeri
18 Iulie

În plină criză economică, Guvernul a creat toate condițiile ca investitorul american Trans-Oil Group, cel care produce și exportă uleiul sub brandul „FLORIS”, să se retragă de pe piața Republicii Moldova, titrează portalul realitateadinmoldova.md, citat de CURENTUL.

„Cel mai grav este că autoritatea executivă a admis această situație înțelegând prea bine că 2500 de moldoveni, angajați ai companiei, vor rămâne șomeri și vor fi nevoiți să plece în străinătate în căutarea unui loc de muncă, în lipsa unei alternative bune acasă”, informează sursa.

Problemele investitorului american au început atunci când, în condițiile stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a introdus uleiul dezodorizat pe lista produselor social importante, și a stabilit un plafon de până la 20 la sută pentru adaosul comercial, pentru a nu admite creșterea exorbitantă a prețului.

Măsura a intrat în vigoare pe 1 martie 2022, iar din acea zi Trans-Oil Group a început să înregistreze pierderi în urma comercializării uleiului pe piața internă. Investitorul a tratat însă cu respect decizia CSE, și a acceptat să fie solidar cu Executivul în condițiile crizei economice profunde care afectează Republica Moldova, în special consumatorii cu venituri mici. Ca urmare, investitorul american a respectat legea și a menținut prețul vechi pentru o sticla de ulei „FLORIS” pe piața internă a Republicii Moldova.

De altfel, Trans-Oil Group se pare că este singurul producător de ulei dezodorizat care respectă prevederea CSE. Alți producători sau distribuitori vând acest produs social mult mai scump. De exemplu, în rețeaua de magazine Linella, 955 ml de ulei produs de Floarea Soarelui S.A, care aparține Trans-Oil Group, costă între 31,90 lei și 33,90 lei (Floris, Aroma Soarelui, Ulei) În același timp, 960 ml de ulei Auriu, fabricat de SRL Aliment Ulei, și 1l. de ulei Linella, importat în Republica Moldova din Ucraina de Moldretail Group, costă 41, 40 lei.

Inapoi la arhiva noutaților