[ X ]
[ X ]
[ X ]
Fără vacanță? Andrei Năstase: Mi-e dor de băieții mei, de care am fost despărțiți de restricții… Visul meu e să merg într-o drumeție cu ei
17 Iulie

Liderul Plaformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase nu crede că va avea vacanță în acest an, dar visează la o drumeție cu familia sa. Despre aceasta, Andrei Năstase a vorbit în cadrul proiectului CURENTUL „Vacanța acasă”.

„În primul rând, întrebați-mă dacă voi avea vacanță. Nu cred. E o perioadă extrem de dificilă, când ne confruntăm cu o criză generalizată, inclusiv politică. Situația social-economică este pe punctul de a exploda și trebuie să fim pregătiți să reacționăm în orice clipă, dar, și mai important, să prevenim orice derapaj ce se poate transforma în eroare ireparabilă. Totuși, îmi voi imagina ce aș face dacă aș avea vacanță. Deci… Sigur că, cel mai mult mi-aș dori să petrec o săptămână-două cu toată familia într-un loc liniștit, într-o stațiune la Vama Veche sau la o cabană de prin munții Făgărași. Mi-e dor de băieții mei, de care am fost despărțiți de restricțiile impuse din cauza pandemiei… Visul meu este să merg într-o drumeție cu ei. Să urcăm cu telefericul la Lacul Bâlea și de acolo să abordăm toți trei vreun pisc din apropiere. Sau să urcăm până la chilia lui Arsenie Boca din Valea Sâmbetei. Dar și aici, acasă, în Moldova putem face drumeții. Mi-ar plăcea să luăm la cutreierat codrii Moldovei așternuți pe coline pitorești”, ne-a spus Andrei Năstase.

Dacă se vor redeschide granițele, Andrei Năstase ar merge în Germania, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda. „Sincer vorbind mi-aș dori asta cel mai mult – să se termine cu bine provocarea epidemiologică și să gustăm din nou libertatea așa cum am cunoscut-o până la ea. Unde aș merge dincolo de Moldova și România? Cred că aș merge în Germania, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda – acolo unde Diaspora moldovenească este reprezentată mai pregnant pentru a discuta cu oamenii noștri. Recunosc, nu pot să mă detașez de realitățile noastre și nu-mi stă, totuși, gândul la vacanțe. Mai ales că în toamnă ne așteaptă un scrutin atât de important și avem datoria să câștigăm aceste alegeri!”, a spus Andrei Năstase.

Locul preferat în R. Moldova este „acasă, la Mândrești”. „Aș merge la mama săptămânal dacă aș dispune de timp. Acolo mă simt cel mai bine și sunt sigur că amintirile copilăriei pentru toată lumea sunt cele mai puternice. Pentru mine copilăria, pentru că l-am pierdut pe tata la doar doi ani, a fost definitorie în crearea și stabilirea personalității mele. De acolo, din copilărie, mi se trage sentimentul profund al responsabilității și al lucrului făcut până la capăt. Mama a avut în mine un ajutor de nădejde și nu am prea avut timp de joacă. Totuși, copilăria, așa cum a fost, poate mai dificilă decât a altora, mă cheamă acasă și acolo, la Mândrești, mă simt descătușat de tot și de toate. Iată chiar asta, mă gândesc, că ar fi primul lucru pe care l-aș face, dacă băieții mei vor reuși să ajungă în această vară în Moldova – vom merge cu toată familia la mama. Da!”, a mai punctat Andrei Năstase.

Cât privește locurile din R. Moldova, care le-ar recomanda cetățenilor să le viziteze, Andrei Năstase recomandă Orheiul Vechi, Saharna, satul său natal – Mândrești.

„Îmi propuneți să fiu turistul înveterat și tocmai mi-am dat seama că nu sunt cea mai potrivită persoană pentru asta. Va trebui să recuperez odată cândva acest lapsus și să merg mai des prin Moldova nu doar pentru a discuta cu oamenii, ci și pentru a vizita locuri istorice, pitorești, destinații turistice. Bun, oricum, chiar și așa, am ce recomanda cu mare drag și încredere. Cred că e bine să mergem la Butuceni, la Orheiul Vechi. Nici nu e prea departe de Chișinău, dar merită tot efortul. Apoi, neapărat e de mers la Saharna. Sunt sigur că, pentru pelerini, impresiile vor fi pe măsura locului în care s-a zidit acest așezământ monahic. Apropo, acolo se poate face și o drumeție pe cinste până la cascade și apoi, pe sus, pe creastă, spre locul unde se zice că a rămas impregantă în rocile stâncii talpa Sf. Maria. Și al treilea loc pe care l-aș recomanda… sau poate chiar primul, este satul meu natal Mândrești, Telenești. Și nu doar pentru că e baștina mea, ci pentru că este una dintre cele mai pitorești localități din Moldova. Mai mult decât atât, satul este o localitate de interes științific, pentru că la noi arheologii au descoperit două tezaure monetare datate cam din anii 1500-1600, iar urme de așezăminte umane au rămas chiar din epoci demult apuse precum cea neolitică, a bronzului, apoi a fierului. Așa că aveți ce vedea, aveți pe unde hoinări la noi la Mândrești. Bine, ceea ce trebuie să înțelegem despre Moldova este că oriunde ai merge poți descoperi lucruri, peisaje, localități minunate. Peste noi, aici, acasă, natura și istoria au presărat taine și minuni care ne așteaptă doar să le descoperim. Timp și dorință să avem!”, ne-a mai spus Andrei Năstase.

Andrei Năstase ne-a spus câteva activități care le-am putea avea în perioada estivală. „Păi, în primul rând hoinăreala prin livezi. Asta dacă nu cumva comiți vreo ilegalitate și te prinde paznicul în vizorul puștii sale încărcate cu sare! Glumesc, evident, dar e mare tentația când știi ce găsești acolo în funcție de luna estivală: cireșe, vișine, caise, mere, pere, coacăze, agrișe! Ce-ți dorește inima! Avem o țară ca o floare, nu? Apoi scăldatul în iazurile dintre dealurile împădurite, pescuitul… Și, am mai spus, drumețiile, călătoriile! De când n-am mai stat, după un drum lung, cocoțat pe un vârf de deal plin de flori și tufe grele de murele pădurii, urmărind un apus de soare? De când n-am mai urmărit cum alunecă stelele noaptea pe cer ascunșie într-un stog de fân sau iarbă proaspăt cosită? Nu cred că poate fi ceva mai frumos, mai liniștitor, mai plin de viață decât această veșnicie. Și știți, tare mă tem că în acest secol al tehnologiilor, accelerând, rupând motoarele și cutiile de viteză, vom pierde comoara asta de neprețuit – dorul de țară așa cum este ea de la Dumnezeu lăsată. Frumoasă, rustică, bogată, îmbrăcată în ie de borangic… Nu știu, poate că sunt puțin nostalgic, dar eu cred cu tărie că suntem exact atât cât avem rădăcinile, cât nu uităm istoria, cât ne iubim țara”, menționează Andrei Năstase.

Cât privește bucatele tradiționale moldovenești preferate, Andrei Năstase ne-a spus: „de trei ori – plăcintele”. „Plăcintele! Aș spune de trei ori „plăcintele!”, dar o să ziceți că nu am pic de imaginație, de aceea voi pune în lista aceasta sarmalele și neapărat o zeamă bună de găină de casă. Noi, moldovenii, am avut noroc de un amestec de tradiții culinare în care se regăsesc elemente românești, ucrainești, rusești, turce, tatare… Probabil avem cea mai diversă bucătărie de pe pământ! Singura problemă e să nu avem și un apetit pe măsură, în rest… poftă bună, sănătate și vacanță plăcută tuturor aici, acasă!”, a mai spus Andrei Năstase.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților