[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ex-ministra Finanțelor în Guvernul Greceanîi – Locul 8 într-un top întocmit de Forbes România
3 Aprilie

Fosta ministră a Finanțelor, în guvernul condus de Zinaida Greceanîi, Mariana Durleșteanu a ocupat locul 8 în Top 50 cele mai influente femei, ediția 2018.

Mariana Durleșteanu ocupă din 2012 poziția de director financiar al grupului KMG International (fostul Rompetrol), un grup prezent în 11 țări, cu afaceri peste 9,5 mld. $ în 2017.

A avut un rol important în susținerea operațiunilor curente și dezvoltarea grupului prin asigurarea finanțărilor necesare, dar și prin implementarea unui control riguros al costurilor și luarea unor decizii rapide în cazul provocărilor venite din piață. Grupul deținut integral de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan (KazMunayGas) a atins anul trecut indicatori operaționali și financiari record. Ca rezultat, KMGI a trecut de la o pierdere de 208 mil. $ în 2012 la un profit net de 80,4 mil. $ în 2017.

O altă contribuție majoră a Marianei Durleșteanu a vizat implementarea unor măsuri de îmbunătățire și dezvoltarea de politici de management al riscului (hedging, impact curs valutar, credit risk), dar și adoptarea unei strategii de finanțări prudente și orientate spre creșterea businessului care să aducă valoare adăugată. Astfel, grupul a reușit reducerea semnificativă a datoriilor totale – de la 925 mil. $ în 2012 la 416 mil. $ anul trecut.

O altă direcție a vizat consolidarea și centralizarea liniilor de finanțare, care au contribuit la scăderea datoriilor nete (194 mil. $ în 2017), dar și la îmbunătățirea semnificativă a fluxurilor de numerar disponibile. Cariera și performanțele sale s-au bazat pe principiile sale de viață: corectitudine, transparență, performanță și aptitudinile de leadership în fața schimbărilor și provocărilor.

Mariana Durleşteanu a deținut diferite funcții publice și în sectorul privat. Pentru aproape șapte ani a fost ministru de Finanțe în Republica Moldova, ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie și Irlanda, senior banker la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare responsabilă de instituțiile financiare din estul regiunii Balcanilor – Belarus, Moldova și Turcia.

A absolvit Facultatea de Contabilitate și Informatică la Academia de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și are două masterate: unul în administrarea afacerilor, urmat la Centrul Internaţional de Dezvoltare din Slovenia și unul în Economics făcut în Londra.

sursa: forbes.ro

Inapoi la arhiva noutaților