[ X ]
Energia solară reduce costurile pentru serviciile Direcției Gospodăriei Comunale și Locative din orașul Ceadîr-Lunga
21 Octombrie

Orașul Ceadîr-Lunga a adoptat o soluție inovatoare pentru a reduce cheltuielile Întreprinderii Municipale Direcția Gospodăriei Comunale și Locative. Implementarea acestei inițiative permite economii semnificative pentru energie, dar și direcționarea fondurilor economisite către dezvoltarea unui oraș mai curat și mai verde.

Întreprinderea municipală din Ceadîr-Lunga a obținut un grant de 10.000 de dolari, în cadrul Mecanismului de Finanțare „Cleantech Seed Funding”,  lansat în octombrie 2023 de către Centrul Național de Energie Durabilă, în cadrul proiectului „Clean Technology Innovation Programme for SMEs Start-ups in the Republic of Moldova” (GCIP Moldova). Mecanismul „Cleantech Seed Funding” este destinat Întreprinderilor Municipale, sprijinind proiectele care promovează dezvoltarea de tehnologii ecologice și durabile.

Managerul proiectului, Liubovi Celac, subliniază că majorarea semnificativă a prețurilor la resursele energetice a reprezentat o provocare majoră pentru bugetul întreprinderii, limitând capacitatea administrației de a implementa proiecte pentru dezvoltare. În 2022, de exemplu, întreprinderea a cheltuit peste 74 de mii de lei pentru facturi la energie – o povară considerabilă ce a afectat activitățile de curățenie și amenajare a orașului.

Cu un cost total de 20.000 de dolari, având cofinanțarea Primăriei din Ceadîr-Lunga, proiectul a inclus îmbunătățirea termoizolării acoperișului clădirii administrative și instalarea de panouri fotovoltaice cu o capacitate de 8,8 kW. Astfel, începând din această iarnă, întreprinderea va asigura aproape integral consumul de energie electrică din surse solare. Aceasta îi va permite economisirea anuală de aproximativ 40.000 de lei.

Liubovi Ciolac, managerul de proiect, a subliniat importanța inițiativei: „Pentru orașul nostru nu este primul proiect de instalare a panourilor fotovoltaice. Avem experiență de a gestiona și de a lucra cu specialiștii în domeniu. Implementarea grantului a fost un proces accesibil, la fel ca și aplicarea la grant. Colaborarea cu specialiștii tehnici a fost crucială pentru a depăși provocările întâmpinate. Impactul acestui proiect va fi resimțit în bugetul local și  ne va ajuta să fim mai eficienți”.

„Fondurile economisite vor fi utilizate pentru îmbunătățirea serviciilor de curățenie sanitară și amenajare a teritoriului din municipiul Ceadîr-Lunga. Ducem o lipsă acută de containere pentru evacuarea deșeurilor. Din acești bani economisiți, planificăm pentru început să completăm stocurile”, a relatat Liubovi Celac.

Îmbunătățirea infrastructurii energetice în Ceadîr-Lunga nu se oprește aici. Autoritățile locale plănuiesc extinderea acestui proiect și în alte instituții publice, inclusiv grădinițe și centre culturale. Această inițiativă demonstrează că, prin colaborare și inovație, comunitățile pot obține rezultate semnificative în domeniul sustenabilității energetice.

Global Cleantech Innovation Programme in Moldova (GCIP Moldova) este un program al Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), fiind implementat în Republica Moldova de către IP Centrul Național pentru Energie Durabilă. 

 

Inapoi la arhiva noutaților