[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dorin Recean: „În perioada următoare, este important să tratăm cu prioritate solicitările ce țin de agenda europeană a țării noastre”
24 Octombrie

Evoluțiile în procesul de pregătire pentru aderarea țării noastre la Uniunea Europeană au fost analizate la ședința Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean. Șeful Executivului a subliniat importanța accelerării și realizării în termenii stabiliți a tuturor acțiunilor interne necesare pentru definitivarea Planului național de acțiuni pentru aderare (PNA), supus consultărilor publice, și autoevaluarea conformității legislației naționale cu normele și regulamentele europene.

„În perioada următoare, este important să ne mobilizăm și să tratăm cu prioritate absolută solicitările ce țin de agenda europeană a țării noastre. Să avem echipe dedicate în fiecare minister, care vor acționa prompt și vor dinamiza procesele. Integrarea europeană înseamnă implicarea plenară a fiecăruia din noi și obiectivul de țară pentru care muncim zi de zi”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Planul național de acțiuni privind aderarea la Uniunea Europeană, pentru anii 2023 – 2027 urmează a fi aprobat până la finele lunii curente. Ulterior, documentul va fi actualizat în fiecare an, după publicarea raportului Uniunii Europene privind extinderea. Totodată, autoevaluarea se va desfășura în perioada decembrie 2023 – august 2024, iar pentru a facilita acest proces, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va organiza sesiuni de instruire pentru toate instituțiile implicate.

În cadrul ședinței, membrii comisiei guvernamentale s-au referit și la inițiativa Comisiei Europene de instituire a culoarului verde Reni – Giurgiulești – Galați, în cadrul „Coridoarelor Solidarității”.

Inapoi la arhiva noutaților