[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cum ASP stabilește costurile serviciilor și de ce unele urmează a fi ajustate?
21 Mai

Agenția Servicii Publice (ASP) este o instituție publică non-profit, iar activitatea o desfășoară în baza autofinanțării. Potrivit șefei Secției relații cu presa și protocol a Agenției, Olesea Pasicovschi, ASP nu generează profit, iar în cazul în care îl înregistrează, acesta va merge în bugetul de stat.

În cadrul unui interviu pentru curentul.md, Olesea Pasicovschi, a spus că menținerea tarifelor actuale ale ASP ar duce la pierderi, iar statul va trebui să o subvenționeze.

„Decizia Guvernului asigură un mecanism eficient, deschis şi transparent în stabilirea tarifelor rezonabile pentru serviciile prestate, prevede ajustarea tarifelor prin aplicarea Metodologiei unificate pentru toate grupurile de servicii prestate de ASP, bazate pe estimarea costurilor și acoperirea cheltuielilor aferente procesului de acordare a serviciilor, dar în același timp pune în sarcina ASP acoperirea tuturor cheltuielilor legate de prestarea serviciilor cu înlesniri și gratuite. Remarcăm, că tarifele la serviciile de bază ale ASP nu reprezintă cheltuielile reale ale Agenției și sunt sub cost.

Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.314/2017 cu privire la constituirea ASP, Agenția este o instituție publică (non-profit) și își desfășoară activitatea în baza autofinanțării. Aplicarea tarifelor stabilite prin Hotărârea Guvernului nr.966/2020 nu va genera profituri pentru ASP, iar în cazul înregistrării unui profit în bilanțul contabil, acesta se face venit la bugetul de stat, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.314/2017.

În cazul menținerii tarifelor vechi, ASP riscă să înregistreze pierderi financiare considerabile, care puteau afecta activitatea și posibilitatea ASP de autofinanțare, ceea ce, inevitabil, ducea la necesitatea subvenționării de către stat a activităților efectuate de ASP, în baza faptului că este o instituție fondată de Guvern”, a spus Olesea Pasicovschi.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților