[ X ]
[ X ]
[ X ]
Controlul vamal comun „Cuciurgan – Pervomaisc” demarează astăzi. Acesta se va desfășura în 2 etape
31 Mai

De astăzi, în punctul de trecere a frontierei de stat „Cuciurgan-Pervomaisc” va demara efectuarea în comun a controlului moldo-ucrainean, transmite CURENTUL.

Proiectul în cauză este sprijinit de către Uniunea Europeană, inclusiv prin Misiunea EUBAM. Realizarea acestuia a devenit posibilă după semnarea Acordului interguvernamental moldo-ucrainean privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor în punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Controlul în comun în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc” se va desfăşura în două etape. La prima etapă, preconizată pentru aproximativ şase luni, angajaţii Serviciului Vamal şi ai Poliţiei de Frontieră ale Republicii Moldova, împreună cu structurile ucrainene respective, vor efectua controlul în comun doar asupra operaţiunilor de export de bunuri din regiunea transnistreană. În acelaşi timp, angajații Poliţiei de Frontieră vor monitoriza fluxurile de transport şi persoane, vor înregistra cetăţenii străini care vor intra sau vor ieşi de pe teritoriul Republicii Moldova şi vor oferi informaţii pertinente persoanelor interesate vizând legislaţia naţională a Republicii Moldova în domeniul migraţiei.

La cea de-a doua etapă, colaboratorii Serviciului Vamal şi ai Poliţiei de Frontieră, împreună cu structurile ucrainene de profil, vor efectua controlul în comun asupra traficului de bunuri, atât la export, cât şi la import, precum şi al mijloacelor de transport şi al persoanelor fizice. Agenţilor economici şi persoanelor fizice din regiunea transnistreană nu le vor fi impuse restricţii sau interdicţii care ar schimba procedurile existente de trecere a frontierei. Produsele de origine vegetală şi animală vor putea fi introduse şi scoase din regiunea transnistreană în baza certificatelor corespunzătoare eliberate de către serviciile fitosanitare şi veterinare abilitate ale statelor respective, fără a fi supuse controlului de rigoare şi fără achitarea a careva plăţi.

Efectuarea controlului în comun în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc” are drept scop de a facilita traficul de mărfuri, a mijloacelor de transport şi persoanelor fizice conform principiului „o singură oprire – un singur ghişeu”, în particular, prin efectuarea procedurilor vamale necesare pentru desfăşurarea operaţiunilor de export-import de bunuri în regiunea transnistreană, inclusiv a celor accizabile, reducerea considerabilă a timpului de control în vamă şi a cheltuielilor de transport, precum şi prin controlul selectiv al mijloacelor de transport şi al mărfurilor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților