Producătorii și exportatorii de cireșe s-au întrunit astăzi, 29 martie, în cadrul unei conferințe pentru a discuta despre posibilitatea de creștere a competitivității cireșelor produse în Republica Moldova pe piețele de export. Conferința a fost organizată de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova în parteneriat cu Asociația producătorilor și exportatorilor de fructe „Moldova Fruct” și Federația Națională a Agricultorilor AGROinform, transmite CURENTUL.
Conferința a întrunit peste 70 de producători de cireșe din toate regiunile țării. Discuțiile în cadrul evenimentului s-au referit la perspectivele și provocările pe care le are sectorul, dar și acțiunile ce pot fi întreprinse pentru a extinde exportul de cireșe atât pe piețele tradiționale, cum ar fi piața Rusiei, cât și pe piețele Uniunii Europene sau a Emiratelor Arabe Unite. De asemenea, producătorii de cireșe au fost informați de către expertul SUA în producerea cireșelor, Lynn Long, despre soiurile noi și tehnologiile moderne de producere a cireșelor pentru export.
Viceministrul agriculturii și industriei alimentare dl Vasile Luca a punctat în debutul conferinței că producerea cireșelor în Republica Moldova are potențial de dezvoltare, deoarece cireșele sunt solicitate pe piețele internaționale. Sectorul de producere a cireșelor înregistrează în ultimii ani o continuă creștere, oferind producătorilor agricoli mai multe oportunități.
Potrivit Moldova-Fruct, sectorul de producere a cireșelor din Moldova se confruntă cu mai multe probleme care afectează competitivitatea produsului pe piețele externe, cum ar fi soiuri neomogene, lipsa echipamentului post-recoltare, cum ar fi pre-răcire, sortare și ambalare, ambalaje neomogene și promovarea insuficientă.
Dna Cynthia Steen, directoarea proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), a menționat că pentru a crește performanța sectorului de producere a cireșelor producătorii agricoli trebuie să se orienteze la cerințele specifice ale piețelor țintă, să opteze pentru soiuri noi și să investească în infrastructura post-recoltare. În acest context, dna Cynthia Steen a accentuat că în următorii cinci ani proiectul USAID APM va oferi suport agricultorilor pentru a deveni competitivi pe piețele de export.
Dl Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova-Fruct, a declarat că producătorii de cireșe se adaptează foarte rapid la schimbările din sector, fapt confirmat de investițiile în creștere în ultimii ani în plantarea soiurilor noi și tehnologiilor moderne de producere a cireșelor. Pentru a crește potențialul de export este important să dezvoltăm și un brand pentru cireșele moldovenești, ceea ce va duce la recunoaștere pe piețele externe, a menționat președintele Asociației Moldova-Fruct.
În anul 2015 în Republica Moldova erau înregistrate circa 4000 de hectare de livezi de cireșe. Existența pieței de desfacere pentru cireșele moldovenești generează investiții din partea producătorilor locali în plantarea noilor livezi. Astfel, în anul 2013 au fost efectuate investiții în plantarea de noi livezi de circa 3 milioane USD, iar în 2016 valoarea investițiilor a depășit suma de 4,9 milioane USD.
În perioada anilor 2013-2016 suprafața livezilor noi de cireșe s-a extins cu circa 890 de hectare. Totodată, a crescut volumul exporturilor de cireșe de la 1700 tone în 2010 până la cca 5 500 tone de cireșe exportate în anul 2015.
Nota: Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova își propune în perioada 2016-2021 să ajute producătorii agricoli să sporească competitivitatea produselor agricole autohtone și să crească vânzările pe piața locală și internațională.
Cristina Pendea