Cel mai important beneficiu al programului de instruire a consultanților de la egal la egal în penitenciare este faptul că oamenii pot împărtăși propria experiență de viață, și consultanții sunt priviți într-o altă formă, decât cea de expert cu o poziție dominantă. Declarația a fost făcută de Iuliana Curea, șef al Direcției Generale Detenție, Administrația Națională a Penitenciarelor în cadrul unui interviu pentru positivepeople.md, transmite CURENTUL.
Potrivit Iulianei Curea, în asemenea tip de consiliere este loc pentru mai multă deschidere, încredere, mai ales în penitenciare.
„Consultantul de la egal la egal este perceput ca un om, care greșind, a avut capacitatea să schimbe situația. Asta oferă speranță multora, care încă încearcă”, spune șefa Direcției.
Programul se preconizează a fi implementat în 10 instituții penitenciare din țară.
Astfel, unul din beneficiile programului ar fi că deținuții, după detenție, pot obține o profesie, specialitate și le cresc șansele de a se reintegra pe piața muncii.
„În al doilea rând, diversificăm oferta de programe educaționale în penitenciare, acțiune care este strâns legată de realizarea strategiei de reformă a sistemului penitenciar. Și nu în ultimul rând, investim în deținuții activi, implicați, oferindu-le mai multe oportunități în a-și realiza potențialul într-o formă adecvată, pro-socială”, spune Iuliana Curea.
Cristina Parfeni