[ X ]
[ X ]
[ X ]
Astăzi este marcată Ziua Mondială a Teatrului
27 Martie

Astăzi, 27 martie, întreaga comunitate teatrală, artiști și public deopotrivă, sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului, transmite CURENTUL.

Este un prilej în plus de a oferi un semn de gratitudine și admirație uneia dintre cele mai nobile activități artistice, găzduite de Măria Sa Teatrul, precum și de a accentua impactul, dintotdeauna, al Teatrului în dezvoltarea umanității.

Teatrul trăiește o lume aparte, o lume care întruchipează societatea cu tot ce are bun și rău, și care oferă spectatorului curajul să accepte adevăruri, uneori, neconștientizate și dure ale vieții. Iar misiunea actorilor în scenă este de a trezi cele mai sublime și mai înălțătoare emoții pe care le poate trăi o ființă umană.

Astăzi, întreaga breaslă a actorilor de teatru este felicitată, iar noi avem un motiv în plus să afirmăm că sensibilitatea și plasticitatea oamenilor de teatru din Republica Moldova, care au preluat cele mai bune practici din tradiția teatrală românească și cea rusă, poate fi comparată cu puține activități teatrale din lume, fapt pentru care trebuie să ne mândrim și să apreciem la justa valoare.

De asemenea, este de remarcat contribuția la viața culturală și artistică în Republica Moldova a reuniunilor de artă teatrală care se desfășoară cu participarea trupelor de teatru din diferite colțuri ale lumii, precum Festivalul Internațional de Operă și Balet “Maria Bieșu”, Festivalul Internațional al Artelor Scenice „Bienala Teatrului „Eugene Ionesco”, Reuniunea Teatrelor Naționale, Gala Internațională a Teatrelor de Păpuși ș.a.

Ziua Mondială a Teatrului a fost instituită în anul 1961, la Viena, de către Institutul Internațional de Teatru în cadrul Congresului Mondial. Prima dată a fost sărbătorită în anul 1962, la 27 martie, când s-a deschis stagiunea Teatrului Națiunilor, la Paris. Această dată este un moment de afirmare a forței de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie a umanității, în pofida tuturor frontierelor geografice sau culturale, lingvistice sau politice.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților