[ X ]
ANSP: De la începutul lunii octombrie, au fost înregistrate 103 cazuri de intoxicații cu ciuperci
18 Octombrie
În ultima perioadă se atestă o sporire a numărului de intoxicaţii cu ciuperci. În context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează populația să fie prudentă la consumul de ciuperci și să le procure doar din locuri autorizate. În special copiii prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire, din cauza particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală.
De la începutul acestei luni, la Punctul Focal al ANSP, au fost raportate 103 cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 154 de persoane, dintre care 14 copii. Cele mai multe dintre acestea, au avut loc în Chișinău, Hîncești, Orhei, Florești, Călărași, Strășeni, Edineț.
În total, de la începutul anului curent, au fost înregistrate 177 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu 263 de persoane afectate, dintre care 26 copii. Pe parcursul anului trecut, în total, au fost raportate 42 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 48 de persoane dintre care șase copii.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă să desfășoare activități de comunicare pentru a responsabiliza populația și a informa privind măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci.

La apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, apelați imediat numărul de urgență 112 și solicitați asistența medicală urgentă. Pentru prevenirea cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci, în special a formelor grave şi deceselor, este necesar de respectat următoarele reguli:

  • consumaţi doar ciupercile achiziţionate din locuri autorizate;
  • evitați să culegeți și să consumați ciupercile, chiar şi cele comestibile bine cunoscute din parcurile orăşeneşti, scuar, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti, deoarece acumulând substanţe toxice – devin necomestibile şi periculoase pentru sănătatea şi viaţa DVS;
  • nu implicaţi în procesul de colectare a ciupercilor copiii;
  • nu includeți în raţia alimentară a copiilor ciupercile, deoarece sistemul digestiv a copiilor mici nu este pregătit să digere aceste alimente;
  • înainte de consum, ciupercile comestibile trebuie minuţios alese, spălate de mai multe ori sub un get de apă curgătoare. Apa după prima fierbere a ciupercilor să aruncă;
  • nu se recomandă păstrarea bucatelor gata cu ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore;
  • ciupercile comestibile se consumă în stare tânără, suficient de bine preparate termic (minimum 30 min.);
  • pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile şi necomestibile şi pentru a exclude orice nesiguranţă, pe care o aveţi atunci când le culegeţi, neapărat consultaţi o persoană competentă;
  • nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.
Inapoi la arhiva noutaților