343 de copii din 36 unităţi teritorial-administrative nu au acte de identitate. Datele se conţin într-un raport despre situaţia din Republica Moldova la capitolul documentarea copiilor cu adeverinţe de naştere, prezentat astăzi de avocatul parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului Tamara Plămădeală, transmite Curentul.md.
Cei mai mulți copii fără adeverințe de naștere au vîrsta cuprinsă între 9-12 ani adică 38 %, iar 28 la sută din numărul copiilor nedocumentați au 13-16 ani. Majoritatea copiilor nedocumentați de 93% se află în familia biologică. În cazul acestor copii, anume părinții trebuie să asigure documentarea lor.
În unele cazuri documentarea copilului nu a avut loc deoarece aceștia provin din familii vulnerabile unde nici chiar părinții nu dispun de acte de identitate. În 247 din numărul total al copiilor nedocumentați sînt crescuți și educați de ambii părinți, doar 96 dintre aceştia provin din familie monoparentală.
Destul de problematică este documentarea copiilor ce provin din familie de romi, cauza fiind migrarea.
„Specialiștii direcțiilor de asistență socială și protecției familiei trebuie să intervină prompt și cu fermitate pentru documentarea copiilor, deoarece din cauza nepăsării părinților, copiii sunt cei care au de suferit”, a menționat Tamara Plămădeală.
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Tehnologiilor Informației şi Comunicaţiei, Ministerul Sănătății, Serviciul de stare civilă, urmează să elaboreze o bază de date unificată pentru identificarea, raportarea și documentarea copiilor, dar și a maturilor fără identitate.
Elena Mocreac