Anual, la Școala Republicană de Hipism și Pentatlon Modern se înscriu zeci de oameni care vor să obțină o performanță sportivă în acest domeniu sau pur și simplu o fac din plăcere pentru acest sport. Pe parcursul anului aici au loc ore instructiv – educative pentru orice categorie de vârstă.
Contactat de către reporterul CURENTUL, șeful de studii al Școlii de Hipism, Alexandru Temciuc ne-a comunicat că, un curs de hipism durează un an, iar cei care îl practică învață până la 7 ani.
„Pe parcursul anului avem peste 150 de oameni care vin la studii. Procesul educațional și instructiv durează un an – de la 1 ianuarie până la 31 decembrie. Nu avem abonamente pentru o anumită perioadă și cursurile pentru orice categorie de vârstă durează un an. Pe general, oamenii învață 7 ani – 2 ani de începător și 5 ani etapa instructiv educativă” – a spus Alexandru Temciuc.
Cursurile sunt gratuite pentru orice categorie și școala nu prestează servicii pentru persoane care vor doar o plimbare.
„Oamenii nu plătesc pentru cursurile de hipism pentru că este o școală sportivă specializată de stat. Pe teritoriul școlii sunt oameni care sunt posesori ai cailor și ei în particular fac cursuri pentru persoane mai în vârstă, persoane care nu numaidecât tind să urmeze o școală” – a precizat Alexandru Temciuc.
Pentru fiecare nivel de pregătire sunt stabilite anumite volume de pregătire.
„Anul I are 9 ore de curs pe săptămână. Anul V are aproximativ 18 ore pe săptămână. Grupele de măiestrie sportivă au până la 27 de ore pe săptămână. Aceștia se antrenează în fiecare zi, iar o lecție poate dura 3 ore și jumătate. Copiii de la 10 ani pot deja frecventa școala de hipism. Pe parcurs, oamenii învață și tehnica de securitate, și modalitățile de îngrijire a cailor, și cum trebuie să se adreseze cu un cal, din care parte trebuie încălecat, ce înseamnă noțiunile ce țin de hipism, etc. La sfârșitul instruirii oamenii primesc certificat de calificare” – a spus Alexandru Temciuc.
În școală sunt 13 antrenori, inclusiv prin cumul. Printre cei 80 de cai se găsesc cai sportivi, de prăsilă și mânzi.
Cristina Parfeni