[ X ]
Societatea civilă, împotriva Delfinariului: Vom organiza o acțiune de protest! 
26 Mai

Societatea civilă nu susține deschiderea delfinariului la Chișinău,  care-și va începe oficial activitatea la 27 mai. În acest sens,  astăzi a avut loc conferința de presă „Delfinariul este o închisoare. Societatea civilă nu susține deschiderea Delfinariului la Chișinău și organizează un protest”,  transmite CURENTUL.

Organizatorii conferinței au vorbit despre condițiile în care vor fi ținuți delfinii și au îndemnat oamenii să nu meargă la spectacol.

Omul de știință Ilia Trombițki  a menționat că delfinii sunt pe departe de a înțelege limba română, așa cum se anunțase,  pentru că vorbesc la nivel de undă.

”Delfinii sunt mai intelectuali ca oamenii. Relația dintre creier și corp este mai accentuată ca la om. Delfinii discută la nivel de ultrasunet. Pentru a discuta, ei au nevoie de o distanță de cel puțin două sute de metri și dacă bazinul nu are mai mult de 25 de metri această funcție se distruge” – a declarat omul de știință.

De asemenea, în cadrul conferinței s-a vorbit despre cum sunt crescuți delfinii și de unde provin aceștia, de fapt.

”Există un procent foarte mic când delfinii se nasc în delfinarii. Există câteva documente de confirmare că acești delfini sunt din Japonia, dar nu se știe exact dacă aceștia sunt delfinii în cauză. Faptul că acești delfini s-au născut în libertate este o aiureală. În Japonia există un sat aproape de mare. Pe lângă acel sat odată pe an migrează delfinii. Locuitorii au edificat câteva punți unde se prind acești delfini. Ei au un container și când delfinii nimeresc acolo, oamenii încep să bată cu ceva în ele și cum delfinii sunt foarte sensibili își pierd orientarea. Animalele mari sunt ucise, iar cei mici sunt crescuți în delfinarii” – a mai spus Ilia Trombițki.

Reprezentanții societății civile mai spun că, deși au solicitat, nu li s-a permis să vadă care sunt condițiile de întreținere a delfinariului.

”Chiar și organizarea conferinței de presă a fost o batjocură. Presa a fost nevoită să stea afară și să îndure frigul și ploaia. Am avut posibilitatea să intrăm înăuntru, dar nu am văzut care sunt condițiile delfinilor. Veterinarii spun că au văzut pentru prima dată în aceste două zile delfinii. Pentru patru delfini, 25 de metri de apă cu adâncime mică e foarte puțin. Nu am putut vedea cum sunt întreținuți noaptea. Antrenorii ne-au spus că ei dorm și trăiesc în același bazin. Evident, acolo trebuie să fie un filtru pentru a elimina deșeurile, dar el nu este. Nu am putut vedea nici focile” – a declarat Iurie, activist civic.

În cadrul conferinței a fost luată legătura cu un expert în zoologie din Kiev care a afirmat că delfinariile „Nemo” din Ucraina au foarte multe lacune legale.

„Actele și autorizațiile sunt nevalabile, iar majoritatea delfinilor ajung în delfinariu în urma braconajului”, susține acesta.

De asemenea, s-a explicat că delfinii nu pot mânca pește înghețat, ei au nevoie să-i prindă singuri și să fie încă vii.

”În delfinarii ei fac trucuri pentru a primi mâncare, ei nu au cum să înțeleagă limba română fiindcă ei aud doar fluieratul” – a mai spus Iurie.

Datele statistice arată că delfinii trăiesc în delfinarii nu mai mult de cinci ani, iar în libertate pot trăi până la 60 de ani. Numărul delfinilor a scăzut de la două milioane la 250 mii.

Organizatorii conferinței au strâns deja peste 3 mii de semnături și vor organiza mâine un protest împotriva deschiderii delfinariului.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților