[ X ]
[ X ]
[ X ]
Personalităţi ale fotbalului moldovenesc cu „rădăcini ucrainene”
3 Martie

Mai multe personalități din Republica Moldova au „rădăcini ucrainene”. CURENTUL vă prezintă un material și vă propune să-i cunoașteți pe aceștia.

Pavel Cebanu – născut la 28 martie 1955 la Reni, Ucraina. Mijlocașul Cebanu, bucura privirile publicului și ridica tribunele în picioare prin creativitatea și tehnica sa de joc. În 2004 a fost desemnat cel mai bun jucător din istoria fotbalului autohton. Din februarie 1997 pînă în prezent deține postul de președinte al FMF.

Iurie Corotcov – născut în 1929 la Moscova. A fost invitat la Chișinău din Moscova, a plutit aura legendei unui atacant percutant. Strălucea la capitolul viteză apreciabilă de joc avînd un simț acut al golului. S-a stins din viață la vîrsta de 61 de ani, la 31 martie.

Gheorghe Teagliațov – născut la 27 februarie 1954 la Harkov, Ucraina. Fundașul Teagliațov este recordmanul absolut al evoluțiilor pentru echipa Nistru Chișinău – susținînd 453 de meciuri și cel mai bun fotbalist moldovean în 1981.

Anatol Rîbac – născut la 27 februarie în orașul Kerci, Ucraina. A susținut 319 de meciuri și deține locul cinci în topul celor mai fideli fotbaliști ai echipei Nistru Chișinău. La vîrsta de 38 de ani, fundașul a agățat ghetele în cui, fapt fiind că este printre recordmenii fotbalului la capitolul longevitate.

Igor Nadein – născut la Tula, Rusia la 3 martie 1948. Mijlocașul ofensiv Nadein, este cel mai bun golgheter al echipei Nistru cu 78 reușite la activ. Este antrenor emerit al Ucrainei și cu 195 de meciuri dirijate de pe banca tehnică se situează pe locul 7 în topul celor mai longevivi tehnicieni în această postură.

Vladimir Țîncler – s-a născut în satul Petrovca, Ucraina la 9 septembrie 1937. Țîncler are la activ cele mai multe meciuri disputate în liga superioară a fotbalului sovietic printre jucători moldoveni. În 1996-2000 a fost directorul tehnic al echipei Constructorul-93 Chișinău.

Igor Dobrovolschi – campionul olimpic s-a născut la Markovo, regiunea Odessa la 27 august 1976. Este campion european de tineret, maestru emerit  al sportului , a fost desemnat în 1990 cel mai bun fotbalist al Uniunii Sovietice.  „Jucător-lider ca Igor Dobrovolschi se nasc o dată la o sută de ani”, susține Pavel Cebanu.

Frații Vâlcov – sau născut la Bolgrad, Ucraina. După 1917 au trecut cu traiul la Chișinău. Nicole Vâlcov este al doilea dintre frații Vâlcov, dar primul în ceea ce privește performanțele în fotbal ca jucător și antrenor. Petru Vâlcov a început activitatea fotbalistică de la 14 ani, la Mihai Viteazul Chișinău și a fost cel mai bun fotbalist moldovean în perioada interbelică.  A jucat inter stînga, fiind cunoscut pentru loviturile sale cu capul. Mezinul dinastiei Vâlcov, Vladimir a început cariera de copil la Mihai Viteazul. La 16 ani a devenit Campion Național la Venus București, însă a abandonat fotbalul la doar 19 ani. A fost cel mai talentat dintre frații Vâlcov, dar boala nu i-a permis să se confirme ca fotbalist. Acesta a decedat  din cauza tuberculozei la vîrsta de 36 de ani.

Sabatin Pantelei – născut în Rusia în 1900. A fost unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști din perioada postbelică. Era cunoscut pentru forța atacurilor sale și reușea să treacă cu ușurință mingea printre adversari. A jucat la Mihai Viteazul, Sporting și Nistru Chișinău. La sfîrșitul carierei sale a fost antrenor-jucător la formația Nistru Chișinău.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților