[ X ]
(INTERVIU) Mihai Burciu: Dacă vom munci, vom avea viitor în sportul feminin
20 Mai

Mihai Burciu este fondatorul, președintele și finanțatorul Clubului Sportiv Femina-Sport Chișinău. La fel, Mihai mai este și jurnalist de profesie la un post de televiziune din Chișinău. Despre cum a fondat clubul sportiv feminin, cît de mult a muncit la acest proiect, dar și care a fost scopul vizitei în San Juan, Puerto Rico, Mihai ne-a vorbit în interviul acordat pentru Curentul.md.

Curentul: Cum ați devenit fondatorul și proprietarul celor trei echipe feminine de baschet, handbal şi rugby?

mihai burciu (1)M.B.: Clubul Femina a fost fondat în anul 2011 la Chișinău. Aceasta a fost o idee mai veche, încă de cînd eu eram sportiv, dar s-a materializat mai tîrziu și cu totul într-o altă perspectivă, mai bine spus în ceva exclusiv feminin. Totul a început în anul 2010, cînd eram Manager General la clubul de handbal Tarpan Chișinău, iar visul meu era ca fetele să aibă mai multe condiții, să fie parte a unei structuri organizate, să aibă echipamente, transport, suporteri, etc. Astfel, nereușind să aduc această schimbare la clubul Tarpan am decis să creez propriul club. L-am fondat oficial, după ideile personale, ajutat de co-fondatorii Anton Deleu și Andrei Revenco, înregistrat la Ministerul Justiției. Iar din toamna anului 2011 și pînă astăzi, ne-am extins la mai multe secții sportive, astfel că avem echipe de handbal, baschet, volei plajă, rugby și rugby plajă, dar și probe individuale de tenis, atletism, karate shotokan și bowling sportiv, iar planurile mele sînt de a mări structura.

mihai burciu (6)C.: Cît ați muncit la acest proiect și cine va susținut?

M.B.: Am muncit mult și încă continui să muncesc, este mult pînă departe. Ajutorul lipsește. Sponsori nu găsim, iar micile susțineri financiare, care acoperă doar mici procente din cheltuieli, sînt din partea unor oameni de afaceri care iubesc sportul, iubesc femeile și apreciază entuziasmul meu. Tot ce este actual la Femina sînt în mare parte donațiile personale și ale prietenilor mei. Mult așa nu se va putea, dar încă nu avem de ales, trebuie să muncim mai departe pentru interesul sportivelor și al sportului feminin în general.

C.: Care sînt schimbările ce s-au produs de la fondarea echipelor pînă în prezent?

M.B.: Schimbările în sportul moldovenesc odată cu fondarea clubului Femina sînt majore și o poate confirma oricare președinte de federație din care facem parte. De la atragerea mass-media pînă la numărul de spectatori la meciurile de baschet, handbal, volei plajă.

mihai burciu (5)C.: Cum puteți comenta și aprecia acest sport în Moldova?

M.B.: Sportul este viață, nu doar în Moldova și trebuie să-l susținem. Dar desigur, este greu pentru că în Moldova în sporturile de echipă este o viziune precum că doar fotbalul există. Însă în ultimii ani baschetul și handbalul, cu aportul și a unor cluburi masculine, a luat o nouă amploare și sînt convins că mergem pe drumul cel bun.

C.: Au fost momente cînd ați vrut să renunțați la FEMINA din cauza finanțelor. Care este situația în prezent?

M.B.: Offf, da! Cu părere de rău, au fost acele momente cînd a trebuit să refuz să ies la o bere cu prietenii, să cumpăr ceva anume, pentru ca Femina să existe, iar cînd și aceste opțiuni s-au epuizat, eram gata să renunț, să mă retrag, dar nu am putut să îndeplinesc gîndul pentru că nu se oferea nimeni să preia frîiele clubului, iar aceasta ar fi însemnat desființarea echipelor. În prezent, este greu, investesc mulți bani proprii, muncesc zilnic, angajat în mai multe locuri de muncă, pentru a ține pasul cu cheltuielile plus apelez și la ajutorul unor prieteni, care sînt reprezentanți la două companii, care mai oferă cîte un suport.
C.: Recent v-ați întors din vizită din San Juan, Puerto Rico. Cum ați ajuns acolo? Cu ce impresii ați venit?

mihai burciu (2)M.B.: Da, am fost într-o vizită oficială în Puerto Rico, în capitală, la San Juan. Sînt student la masterat la Universitatea Lleida din Barcelona (Spania), la Specialitatea Administrarea Organizațiilor Sportive MEMOS, un master de nivel înalt, sub egida Comitetului Internațional Olimpic, care este compus din patru sesiuni, trei de studii și una de susținere finală. Prima a avut loc în toamna lui 2013 la Barcelona, aceasta de la San Juan a fost a doua, a treia va avea loc în octombrie la Madrid, iar susținerea finală va fi în noiembrie la Loussane în Elveția.

mihai burciu (4)C.: Cum au apreciat oficialii și specialiștii Masterului MEMOS în Administrare Sportivă de nivel înalt din Puerto Rico, prezentarea noului proiect național? Ce sfaturi și pașii necesari v-au propus în alcătuirea corectă și eficientă a proiectului?

M.B.: Eu mă prezint la acest masterat, pe lîngă obiectivul de a absolvi specialitatea, cu un proiect dedicat schimbării sistemului național în sport, mai bine spus schițarea unei strategii pentru sportul moldovenesc. Dirigintele și coordonatorul meu sînt foarte entuziasmați de proiect, de studiu, investigație, obiective, concluzii, colegii la fel, dar rămîne încă o vară înainte în care să aduc toate argumentele că trebuie acest proiect și metodele prin care poate fi aplicat în Moldova. Sfaturile sînt mai mult la nivel de politică, de schimbare de guvern, regiune, conflictul ucrainean, minoritățile din Moldova, societatea, acestea sînt elementele care mi le-au remarcat în a le avea în vedere.

C.: Care este viitorul sportului feminin in R. Moldova?

M.B.: Viitorul este cel pe care îl facem. Dacă vom munci, vom investi și vom crede, vom avea viitor în sportul feminin!

Autor: Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților