În cadrul unui interviu pentru CURENTUL, preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Tenis, Marina Tauber a vorbit despre realizările sale în această funcţie, despre tenisul moldovenesc şi problemele sale, evenimentele care urmează să fie organizate în curînd, precum şi despre planurile de viitor.
C.: Deja de 5 ani sunteți în funcția de președinte al Federației de Tenis din Moldova. Care sunt cele mai mari realizări ale dvs.?
M.T.: Cred că nu putem vorbi doar despre realizările mele personale, în calitate de președinte al Federației de Tenis din RM, ci despre realizările întregii mele echipe, a tuturor celor care zi de zi muncesc în numele tenisului și a dezvoltării sale în Moldova. În primul rând, o realizare este promovarea Federației pe plan internațional. Noi am reușit de câteva ori să petrecem la un nivel înalt meciurile Cupei Davis în țara noastră, care au adunat o mulțime de spectatori. Selecționata națională de Davis Cup a reușit să înregistreze niște rezultate spectaculoase, istorice în fața suporterilor. Publicul a început să înțeleagă și să simtă tenisul, mai mult, a îndrăgit acest gen de sport. De asemenea, pe teritoriul Moldovei s-au desfășurat meciurile Cupei Federației. Cel mai important eveniment de nivel internațional, în urmă căruia toată Europa a început să vorbească despre noi, a avut loc în luna martie din anul curent. Este vorba despre Adunarea Generală Anuală a Federației Europene de Tenis. Noi am devenit prima țară din spațiul CSI, căreia i s-a încredințat să organizeze un astfel de eveniment. În cadrul acestui eveniment s-au adunat practic toate Federațiile de Tenis din Europa, conducători de importanță internațională, care iau decizii în privința tenisului. Sunt foarte mulțumită că adunarea s-a petrecut la un nivel înalt, am reușit să ne afirmăm și să uimim oaspeții. Datorită acestui fapt, au fost deschise multe uși în cadrul tenisului european și mondial, care simplifică dezvoltarea ulterioară a acestui sport în Moldova. Dacă e să vorbim despre viitoarele realizări, atunci vom menționa dezvoltarea tenisului în regiunile țării, apariția secțiilor și cluburilor de tenis în Orhei, Căușeni, Bălți, Tiraspol etc. Încercăm să susținem maxim posibil orice inițiativă de dezvoltare a tenisului, de aceea remarc cu admirație și bucurie că acest gen de sport a apărut şi în satul găgăuz Avdarma, unde tenisul este susținut de filantropi locali şi conducerea satului şi a autonomiei . Desigur, încă avem un volum semnificativ de muncă și încă o mulțime de lucruri se află la etapa de realizare. Dacă până în prezent ne-am ocupat mai mult de construcția unui fundament a noțiunii tenisului în țara noastră, a Federației și a sportului în ansamblu, acum, trecem la o etapă mult mai complicată, însă, știu că, împreună vom reuși să facem schimbările necesare.
C.: Parale cu această funcție ați fost inclusă în componenţa Comitetului circuitului feminin ITF (ITF Women’s Circuit Committee), dar de asemenea sunteți și membră a Comitetului pentru dezvoltare a Federaţiei Europene de Tenis (Tennis Europe Development Committee), pentru perioada anilor 2014-2017. Când le reușiți pe toate?
M.T.: Federația de Tenis Europeană și cea Internațională au o metodă de lucru foarte modernă și eficientă. Datorită acesteia, sunt rezolvate cantități enorme de probleme, economisind mult timp. De exemplu, majoritatea problemelor în cadrul acestor comitete sunt discutate și rezolvare de către noi și colegii noștri prin intermediul internetului. Totuși, sunt organizate și câteva întâlniri pe parcursul anului, în cadrul cărora se iau hotărâri importante. Există funcții care ne acordă dreptul de a ne exprima în cadrul Federației de Tenis Europene și a celei Internaționale, de a discuta împreună cu colegii noștri de peste hotare diverse probleme ale tenisului contemporan, de a reprezenta Republica Moldova pe plan internațional, dar și de a participa în mod activ în luarea deciziilor importante privind tenisul internațional și autohton. Pentru anul 2016, am stabilit scopuri destul de ambițioase privind reprezentarea țării noastre în cadrul structurilor internaționale, dar despre acest lucru vom vorbi un pic mai târziu…
C.: Dacă e să ne referim la problemele cele mai grave cu care se confruntă tenisul moldovenesc, atunci care sunt acestea? Cum ar putea fi soluționate?
M.T.: Sunt mai multe probleme cu care se confruntă tenisul autohton, însă, cred eu, aceste probleme sunt caracteristice fiecărui gen de sport din țara noastră. Resurse financiare insuficiente, lipsa unei baze tehnico-materiale, plecarea cadrelor competente peste hotare, lipsa interesului și a culturii generale în practicarea sportului și modului sănătos de viață, lipsa investițiilor necesare în sportul de performanță ș.a.m.d. Pot continua această listă la nesfârșit, însă nu cred că este o idee bună să vorbim despre factorii negativi. În ultimii ani, totuși, se produc foarte multe schimbări pozitive și pe an ce trece, acest gen de sport se bucură de tot mai multă atenție. Ce ține de soluții, acestea nu vor apărea din senin, însă, este îmbucurător faptul că statul nostru a început să califice sportul drept unul dintre cele mai importante puncte ale dezvoltării generale. Prin urmare, multe probleme urmează să fie soluționate și vor fi găsite mecanisme pentru dezvoltarea sportului din Moldova, inclusiv și a tenisului de câmp.
C.: Recent v-ați întors de la campionatul mondial Fed Cup din or. Ulcinj, Muntenegru. Cu ce rezultate ați revenit acasă?
M.T.: Noi am revenit acasă cu aceleași rezultate ca și în anul precedent, jucând în play-off-ul competiției în zona a treia Euro-africană. Din nefericire, în meciul decisiv am pierdut în fața unei echipe mult mai bine pregătite și cu jucători cu experiență și performanțe mult mai bogate – selecționata Luxemburgului. Totuși, luând în considerație faptul că echipa națională Fed cup 2016 a fost reprezentată de către două tenismene tinere (care au reușit să joace și să câștige multe meciuri), însă rezultatul nu s-a schimbat de anul trecut, când în națională au fost incluse tenismenele de top ale țării noastre, înseamnă că suntem pe calea cea dreaptă. Acum, am intrat în faza schimbării generațiilor și trebuie să ne gândim nu doar la rezultatele de astăzi, ci și la cele din viitor, îndeosebi dupa experiența destul de tragică a selecționatei noastre de Cupa Davis, unde am obținut în trecut rezultate istorice în mod neașteptat și rapid, dar şi am pierdut aceste rezultate tot în mod neaşteptat şi rapid, după ce un jucător a părăsit echipa, iar noi nu aveam un înlocuitor.
C.: În Muntenegru ați avut parte de mai multe întrevederi cu președinții Federațiilor Internaționale de tenis. Care sunt strategiile de promovare a tenisului pe care le aplică ei peste hotare și ar putea fi preluate și-n Moldova?
M.T.: Această comunicare este întotdeauna foarte utilă și pozitivă. Astfel, noi stabilim parteneriate pe care le utilizăm în programe, proiecte și colaborări comune (cantonamente comune, schimb de WC-uri, implimentarea strategiilor noi la nivel de Tennis Europe și ITF, schimb de experiență etc.). Este cunoscut faptul că fiecare stat își are propria legistație și specificul ei, însă, întotdeauna este interesant de văzut cum țările mici ca Moldova abordează diferite probleme, care, cu siguranță, sunt și în țările mai mari. Diferite sunt doar volumul și nivelul acestora.
C.: Federația de Tenis din Moldova organizează frecvent evenimente, turnee, campionate, mai multe deplasări, cantonamente. Cum vă descurcați financiar? Este bugetul instituției suficient?
M.T.: Bugetul instituției este format din donații, sponsorizări din partea sectorului privat, finanțări din partea statului, cotizații de membru etc. Pot să spun că, pe parcursul a mai multor ani, finanțarea de bază, care ne oferă posibilitatea să activăm în mod normal ca o organizație de tip european, să petrecem evenimentele menționate de Dvs, să participăm la campionate internaționale și să implementăm planuri anuale, provine de la sponsorii noștri generali – compania Dufremol și Fundația Miron Şor, dar și a altor structuri conduse de Ilan Şor, care patronează de multă vreme atât Federația, cât și acest gen de sport. Desigur, întreținem și alte parteneriate cu companii private, an de an relațiile noastre cu instituțiile de stat devin tot mai bune, primim mai multă finanțare și atenție, însă fără aportul și sprijinul domnului Şor nu am fi avut posibilitatea să ne continuăm calea și de la bun început împreună cu dumnealui am pornit să scriem cartea tenisului moldovenesc și istoria Federației de Tenis din RM.
C.: Ce evenimente de anvergură urmează să organizeze Federația de Tenis din Moldova în următoarea perioadă?
M.T.: Anul acesta a fost marcat un eveniment exepțional, organizat în pemieră în țara noastră – Congresul Federației Europene de Tenis. Suntem primul stat din spațiul CSI, caruia i s-a încredințat să desfășoare acest eveniment, primind multiple aprecieri și un feedback pozitiv din partea comunității internaționale de tenis. Evenimentul, în cadrul căruia s-au reunit aproximativ 150 de reprezentanți ai țărilor europene și din alte țări ale lumii, a jucat un rol pozitiv pentru imaginea Republicii Moldova pe plan internațional. Conform planului calendaristic al Federației, avem un număr mare de evenimente planificare pentru anul acesta: turnee naționale și internaționale pentru profesioniști , turnee pentru copii – Tennis 10’s, turnee pentru veterani și amatori, social-caritabile, special olympics, evenimente de arbitraj, educația antrenorilor, tenis în scaun cu rotile, tenis de plajă, amatori-începători și chiar două evenimente care vor fi organizare în primieră în Moldova: două turnee europene pentru categoria de vârstă U12 și două turnee profesioniste din seria Futures pentru femei, care fac parte din calendarul ITF Pro Circuit. Vorbind despre turneele pentru juniori, care sunt foarte importante pentru micii tenismeni la început de drum în calendarul internațional, atunci prin organizarea acestora în Moldova vrem să îi susținem și să le simplicicăm primii pași în calitate de sportivi profesionisti. Prin organizarea turneelor profesioniste vrem să oferim posibilitatea tinerilor sportivi să acumuleze puncte în clasamentul mondial profesionist. Turneele pentru juniori și profesioniști au scopul de a susține tenismenii autohtoni și de a le oferi posibilitatea de a participa la turnee internaționale chiar acasă, micșorând considerabil costurile pentru participare. Un alt scop este și promovarea imaginii țării noastre pe arena internațională prin intermediul acestor turnee, care adună participanți atât din Moldova și Europa, cât și din întreaga lume.
C.: Moldovenii iubesc tenisul? Apropo, ce personalități cunoscute de la noi practică tenis cu regularitate? Poate sunt și politicieni….
M.T.: Tenisul nu a fost un sport tradițional pe teritoriul țării noastre, deși am înregistrat multiple rezultate, inclusiv pe timpul Uniunii Sovietice. Totuși, la etapa actuală, acest gen de sport a devenit mult mai popular, cunoscut și îndrăgit de către moldoveni. Iar scopul nostru definitiv este ca tenisul să devină un sport național, răspândit în mase. Cunoaștem și multe persoane care practică tenisul din rândul politicienilor și persoanelor publice, participând deseori la turneele social-caritabile orgazinate de Federație. Deși sunt mai multe, acum mă voi axa doar pe două exemple, care sunt mai aproape de Federația noastră: Ministrul Tineretului și Sportului, domnul Victor Zubcu și primarul orașului Orhei și investitorul principal în dezvoltarea tenisului autohton, Ilan Şor. Cum am spus, sunt mai multe persoane, însă voi continua lista altă dată …
C.: Cum vedeți dvs. dezvoltarea tenisului moldovenesc peste 4-5 ani?
M.T.: După cum am mai menționat, am trecut mai multe etape de dezvoltare a tenisului de câmp în țara noastră, însă, oricum, suntem abia la început de drum. Peste 4-5 ani, tenisul trebuie să fie dezvoltat practic în toate orașele țării noastre, trebuie să deținem o bază națională și nu una singură, ci în fiecare regiune. Este important pentru noi să avem un număr permanent în creștere a celor care practică tenisul de câmp, de asemenea, acest gen de sport să devină unul național, mult mai popular și accesibil și nu în ultimul rând, să avem sportivi în top 100 la feminin și masculin.
C.: Ce sfat ați da celor care vor să facă carieră în sport? Nemijlocit, părinților care vor copiii lor să practice acest sport?
M.T.: Sportul profesionist și tenisul de câmp nu este numai un hobby, ci e o muncă zilnică, foarte dificilă și care necesită multă dedicare. Părinții care doresc să își vadă copiii mari campioni, trebuie, în primul rând, să aibă încredere în copiii lor și să depășească împreună obstacolele, care sunt inevitabile în calea obținerii rezultatelor și a adevăratelor victorii! Orice sport profesionist este complicat și uneori…chiar și nemilos. Anume din această cauză este important ca părinții să fie informați și pregătiți pentru dificultăți, să pătrundă în esența acestui sport, să învețe regulile și să citească regulamentele. Doar în așa mod, ei nu vor căuta vinovați, dând un astfel de exemplu și copiiilor săi, dar vor căuta soluții pentru problemele apărute. Or, anume această caracteristică deosebește liderii adevărați de cei cu potențial, însă fără rezultate așteptate.
C.: Ce planuri are Marina Tauber pentru 2016? Dar pe termen lung?
M.T.: Majoritatea planurilor pe plan profesional sunt legate de dezvoltarea continuă a Federației, Școlii de tenis și tenisului de câmp în ansamblu în Republica Moldova. Ce ține de nivelul internațional, vom continua să ne afirmăm ca Federație dezvoltată, având multiple proiecte internaționale și un stil de management de tip europen, iar structura și planul administrativ de tip Tennis Europe și ITF.