[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Dorin Damir: FEA este în căutarea numelor noi care vor apăra drapelul R. Moldovei după hotarele țării
26 August

Este persoana ce practică sportul de la 10 ani, și fiind entuziasmat de mai multe tipuri de arte marțiale, a ajuns la concluzia că K-1 întrunește în sine tot ce este mai spectaculos din ele cum ar fi: Karate (K), Kung-Fu (K), Kempo (K) , Kick Box (K), Kakutogi(K). Este vorba de Dorin Damir, Preşedintele  Organizației Profesioniste  de  Promotoriat din R. Moldova  (FEA). Despre pasiunea enormă pentru sport, despre cum a evoluat K-1 în RM, dar și care sînt prognozele pentru următorii 5 ani în Organizația FEA, Dorin Damir a vorbit în cadrul unui interviu pentru CURENTUL.

CURENTUL: Dl. Damir, aveți o pasiune enormă pentru sport, de unde vine aceasta?

Dorin Damir: Practic sportul de la 10 ani, am făcut fotbal, lupte libere, judo, taekwondo și în sfîrșit K-1.

C: De ce anume K-1? Cu ce v-a cucerit acest sport?

10155338_267552896756287_2140095215_nD.D.: Pe tot parcursul vieții am practicat mai multe tipuri de arte marțiale și am ajuns la concluzia că K-1 întrunește în sine tot ce este mai spectaculos din ele cum ar fi: Karate (K), Kung-Fu (K), Kempo (K) , Kick Box (K), Kakutogi(K), de aici se ia litera K ce semnifică  (King) și 1 de la primul.

C: Cum a evoluat acest tip de sport în țara noastră? Avem cu ce ne mîndri?

D.D.: Acest tip de sport K-1a început cu înființarea Organizației Profesioniste  de             Promotoriat  FEA  în anul 2009. În 5 ani de existență, FEA a făcut un mare pas spre recunoașterea internaţională, am organizat 13 mari evenimente care au fost transmise și retransmise  în  mai multe țări  din întreaga  lume. Am crescut mulți campioni profesioniști europeni și mondiali.

C: Care sunt prognozele Dvs. pentru următorii 5 ani?

D.D.: FEA stă la baza înființării Federației de K-1 Amator ( WAK-1F Moldova), unde sunt înregistrați ca membri  o mulțime de cluburi de profil din toată Republica Moldova,  în care se antrenează în jur de 1000 de copii junior și seniori. Ca planuri în viitor dorim și sperăm ca K-1 să devină unul din sporturile preferate ale tineretului. În plan profesionist am atins reperele care au fost puse acum 5 ani, am ajuns ca FEA și proiectele sale KOK și EAGLES să fie cunoscute în toată lumea prin calitatea luptelor,  organizarea  show-urilor, ceea ce a adus la semnarea unui contract cu canalele sportive  de  top din lume ca EUROSPORT și FIGHT BOX. Ca perspectivă  planificăm  în următorii ani un nou proiect 100 % autohton, care va căuta și promova nume noi în lumea artelor marțiale.

C: Ce ați dori să schimbați sau să implementați în activitatea  Federației de K-1 Amator și FEA ?

D.D.: Dorim să dezvoltăm și să deschidem mai multe cluburi sportive,  nu numai în orașe sau centre raionale dar și în sate, ca copiii și tineretul să aibă acces la săli echipate și antrenori calificați.

FEA este în căutarea numelor noi care vor apăra  drapelul  Republicii Moldova  după hotarele țării la turnee și campionate internaționale.

10364218_290409991137244_659232970930219285_nC: În 2009 a avut loc primul turneu FEA. Ulterior, periodic organizați asemenea turnee. Cum a fost începutul? Cum e acum?

D.D.: Dacă aș privi înapoi în 2009 nu aş schimba nimic, cînd s-a petrecut primul turneu a fost ca un Know-how pentru Republica Moldova. Cu toate că s-a petrecut într-un club de noapte cu puțini spectatori și numai 7 lupte. Acum adunăm sală cu peste 3000 mii de spectatori, cu peste 85 de țări translare, cu show-uri și o organizare de nivel internațional.

C: Știu că sunteți și Dvs. puternic și dețineți centura neagră la taekwondo. În prezent practicaţi sportul? Ce anume?

D.D.: Da practic, de 3 ori pe săptămînă merg la sala de fitness unde practic crossfit și 3 zile practice  K-1 și muay thai.  Sportul nu are limite.

C: Aveți un idol? Cine este? De ce?

D.D.: Nu am avut și nu am idoli, pot simpatiza sau admira oameni de artă, campioni  în sport și personalități puternice. În viață nu e bine să ai un idol, trebuie să fii așa cum ești, orice copie tot una e fake.

C: Cît de buni și pregătiți sunt sportivii din RM?

D.D.: Avem o serie de sportivi ca Țuțu Constantin care  practică cu succes K-1 şi este  multiplu campion european și mondial. Are 33 de lupte profesioniste, 30 de lupte cîştigate dintre  care 14  prin  knockout. În  prezent  este  cel  mai  bun  luptător  de K-1 din Republica Moldova, în  ratingul internațional la categoria de 85 kg se plasează în primii cinci luptători de  K-1.

Cristian  Dorel campion al  R. Moldova la Muay – Thai, campion  European și mondial la KOK,  deținătorul Cupei Lumii. Se află în top 8 a  celor mai buni luptători de K-1 la categoria de 71 kg.

Maxim Railean spectaculos recunoscut și întrebat de mai multe organizații de profil, și alții, ca Cîrlig Ștefan +93 kg, Bolotov Maxim +93 kg, Reniță Stanislav 65kg. Voronin Pavel  91 kg.

tutu dorelC: Cine în opinia Dvs. sînt sportivii care au marcat și au făcut cunoscută R. Moldova peste hotare?

D.D.: Sportivii ce au marcat și au făcut cunoscută R. Moldova peste hotare sînt multiplul campion european și mondial Țuțu Constantin și campionul  European și mondial la KOK, Cristian Dorel.

C: Copiii Dvs. fac sport? Vă doriți să facă o carieră în domeniu?

peultimaD.D.: Desigur și copiii mei practică sportul. Fetele frecventează înotul, iar băiatul K-1 și muai thai. Dacă își vor dori o carieră sportivă, nu voi fi împotrivă.

C: Ce vă doriți Dvs. personal pe termen mediu și lung?

D.D.: Îmi doresc să-mi realizez toate planurile, dar ele sînt multe.

Autor: Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților