În anii sovietici în Moldova veneau mai mulți fotbaliști și antrenori decît plecau de la noi. Cu toate că mulți jucători de ai noștri au primit oferte tentante, aceştia le respingeau, rămînînd patrioți ai cluburilor lor, transmite CURENTUL.
După ce RM și-a dobîndit independența și după ce FMF a fost primită în UEFA și FIFA, sute de jucători moldoveni au început să evolueze pentru cluburi din străinătate.
Jucătorii moldoveni au devenit campioni sau au cucerit Cupe: Alexandru Curtian cu Widzew și Ilie Cebanu, de două ori, cu Wilsa – Polonia, Ion Testimițeanu cu Ilhva Seongnam – Coreea, Sergiu Cleșcenco cu Hapoel – Israel, Veaceslav Lungu cu Publikum – Slovenia, Alexandru Dedov cu Ventspils – Letonia, Serghei Pogreban cu Ekrana – Lituania și mulți alții.
Serghei Covalciuc, care de trei ori a fost declarat cel mai bun jucător al anului în Moldova, a sacrificat de dragul clubului interesele selecționatei țării. În Spartak, el era la loc de cinste, deși nu tare a strălucit, ca și alți fotbaliști care au mers pe calea sa și care evoluează în alte echipe din Rusia și care au uitat că anume Moldova i-a propulsat în fotbalul mare.
Nicolae Simatoc este unicul fotbalist basarabean care a jucat la Inter Milano, Italia în anii 1947-1949, jucînd 17 meciuri și marcînd 3 goluri, și Barcelona Spania în anii 1950-1952, a luat parte la 34 de meciuri și a desemnat 2 goluri. La fel, a mai adunat 8 selecții la Naționala României în 1940-1956.
Elena Mocreac