În contextul apropierii alegerilor locale din acest an, 12 femei lidere din diverse grupuri socio-profesionale – femei în afaceri, femei primari, dar și potențiale candidate la alegerile locale, femei membre ale Sindicatelor, femei cu dizabilități, femei de origine romă – au efectuat joi, 19 martie, o vizită de studiu în comuna Budești, municipiul Chișinău, transmite CURENTUL.
„Scopul acestei vizite de studiu este prezentarea unor exemple de bune practici ale femeilor primari din Moldova. Sperăm că această vizită va fi o sursă de inspirație pentru femeile din diverse categorii sociale și profesionale, fiind astfel motivate să candideze la alegerile locale din acest an sau la funcții de conducere”, a menționat Elena Rațoi, manager de componentă a Programului ONU „Femeile în politică”.
Nina Costiuc, femeie primar cu o experiență de 30 de ani în administrația publică locală, a împărtășit exemple de succes ce stau la baza dezvoltării unei localități. „Chiar dacă o femeie întâmpină multe dificultăți în cariera sa politică, ea trebuie să dea dovadă de perseverență și să demonstreze că și femeile primari pot aduce prosperitate în comunitățile pe care le administrează”, a declarat doamna primar de Budești.
Cele 12 femei lidere au vizitat școala și grădinița comunei, Clubul sportiv de hipism „Sparta”, Fabrica de producere a conservelor, Centrul de sănătate, Centrul pentru copii și tineret „Udo Jurgens”, Fabrica de producere a berii, dar au și discutat cu reprezentanți ai autorităților publice locale și antreprenori din localitate.
„Vizita de studiu din Budești ne-a oferit ingredientele necesare pentru a afla rețeta unei cariere politice de succes. În acest sens, Nina Costiuc, primarul comunei, este un model pentru noi, care te inspiră să rămâi totuși în lumea politicului”, a spus Elena Dobzeu, doamna primar al s. Grozești, raionul Nisporeni.
În prezent, din numărul total de 900 de primari, 164 femei activează în funcția de primar. De altfel, la alegerile locale din 2011 doar 18,51% femei au fost alese în funcția de primar, 28,6% în consiliile locale și 17, 4% în consiliile raionale.
Acest eveniment a fost organizat de Programul ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, finanțat de Guvernul Suediei.
Adrian Platon