Cineva spunea că alegerile sînt cel mai eficient exercițiu care arată nivelul prostiei într-o societate. Nu pot să nu fiu de acord cu această afirmație, cu atît mai mult că în cei peste 20 de ani de independență am avut mai multe exemple în acest sens. Mai mult chiar, cred că alegerile parlamentare din acest an vor fi un adevărat recensămînt care va arăta cîți proști, cîți idioți,cîte lichele și cîți pupcuriști avem în Moldova.
Odată cu apropierea toamnei, se vot activiza toate categoriile pe care le-am menționat mai sus. Acești oameni sînt ca niște urși – ei se hrănesc în alegeri,punîndu-și în funcțiune toate calitățile rele pe care le au, după care intră în hibernare, dispar pînă la următoarea campanie electorală. Vorbim de o comunitate extrem de organizată, membrii căreia se cunosc între ei, știu care și de ce e în stare, își cunosc unul altuia istoria etc. În unele alegeri, se regăsesc în aceeași tabără, în alte alegeri – în tabere diferite. Uneori se ceartă între ei, alteori – se laudă. Totul depinde de conjunctură.
Se cunosc nu doar înde ei, ci îi cunosc destul de bine și acei care apelează la serviciile lor – politicienii. Fiecare politician care ”se respectă” consideră că e de ”bonton” să facă, înainte de alegeri, o trecere în revistă a ”achizițiilor”, a ”proprietăților” umane pe care le are. Se așează la masă, ia o foaie de hîrtie și un stilou, un laptop sau un IPad și face fie o listă comună, fie cîteva liste separate în care trece jurnaliștii, bloggerii, analiștii, academicienii, scriitorii, muzicienii, actorii etc. pe care-i are și pe care-i va putea folosi în campania electorală. Uneori, mai exclude pe cineva din listă, alteori – include.
Lumea care știe spune că sînt și cazuri cînd politicienii se întîlnesc uneori unul cu altul pentru a discuta, cu listele pe masă, cine și ce proprietăți umane are. Sînt și cazuri cînd se înțeleg între ei cum să folosească mai eficient aceste ”averi”, dar sînt și cazuri cînd se înțeleg să jertfească pe cineva din listă, care devine prea greu de controlat sau a făcut alte ”păcate”. Mai sînt și cazuri cînd pur și simplu se fac schimburi între politicieni de jurnaliști, bloggeri, analiști etc. Dar cei vizați nu știu despre aceasta, pentru că totul se face foarte iscusit, în baza unor scenarii bine puse la punct.
Nu vreau să mă aprofundez prea mult în analiza comportamentului politicienilor noștri. Ei sînt cei care sînt și noi putem doar să luăm act de o stare de lucruri. Cel puțin, la această etapă. Nu vreau să mă aprofundez prea mult nici în analiza comportamentul ”robilor” zilelor noastre, a idioților, lichelelor, mercenarilor, pupcuriștilor etc. Ei sînt cei care sînt și, vorba ceea rusească, ”doar groapa îi va îndrepta”. Tot ce mă interesează în această situație este cum noi, societatea, îi vom trata și pe politicieni, și pe ”robii lor”. Și se pare că am o soluție: dacă politicienii așteaptă alegerile pentru a obține putere, dacă ”robii” lor așteaptă alegerile pentru a face un ban, eu propun ca noi să transformăm alegerile într-un mare recensămînt, în cadrul căruia să stabilim exact cîți idioți, lichele, pupcuriști etc. avem. Iar după ce vom cunoaște acest lucru,vom ști și ce avem de făcut. Veți vedea că soluțiile vor veni de la sine!
Dumitru Spătaru